U vraagt de subsidie aan:
- Voor uzelf of uw eigen bedrijf.
- Voor een bestaand(e) woning of gebouw met tuin (zoals een kantoor).
- Maximaal 6 maanden nadat u of een vakman het werk heeft uitgevoerd.
Het klimaat verandert. Dit zorgt voor andere weersomstandigheden. Zoals hevige regenbuien, hitte en droogte. Om uw omgeving hier beter tegen te beschermen, kunt u zelf groen aanleggen en regenwater opvangen. Vanaf februari 2024 kunt u voor een aantal maatregelen subsidie aanvragen.
U vraagt de subsidie aan:
Tip: wilt u zeker weten dat u in aanmerking komt voor subsidie? Dan kunt u ook een vooraanvraag indienen. Nog voordat u de maatregelen uitvoert.
Doet u met meerdere personen een subsidieaanvraag? Dan krijgt u 25% extra subsidie (bovenop het oorspronkelijke bedrag). Dus vraag uw familie, vrienden en buren om mee te doen!
Regenwater opvangen en opnieuw gebruiken zorgt voor minder verspilling van water. En zo bespaart u ook geld. U kunt kiezen voor een regenton, of een grotere wateropslag zoals een regenzuil of -schutting.
Bomen geven schaduw en verkoeling, houden water vast en zorgen voor meer biodiversiteit.
Maak uw regenpijp los van het riool. Regenwater stroomt dan van het dak naar een plek in de tuin. Hierdoor komt er minder regenwater in het riool. Dit zakt dan weg in de grond.
Maak uw tuin groener! Dit helpt tegen wateroverlast en hitte. Heeft u tegels, beton of asfalt op uw terrein? Vervang deze dan door planten of ander groen.
Met een groen dak vangt u veel regenwater op. Ook is het is goed voor de biodiversiteit en zorgt het voor een extra isolatielaag op het gebouw.
Een groene gevel is geschikt om regenwater op te vangen, het is goed voor de biodiversiteit en creëert ook een extra isolatielaag op het gebouw.
Kunt u minimaal 1.000 liter opgevangen regenwater opslaan? Dan kunt u dit gebruiken voor het doorspoelen van het toilet of een druppelinstallatie in de tuin.
*Subsidiale kosten zijn eenmalige investeringskosten die horen bij de uitvoering. Zoals loonkosten, materiaal kosten en omzetbelasting.
Op plekken waar verharding nodig is, kunt u er met waterdoorlatende materialen toch voor zorgen dat het regenwater in de bodem kan wegzakken. Dit is goed voor het grondwaterpeil en zo komt er minder “schoon” regenwater in het riool. Voorbeelden van waterdoorlatende verharding zijn: grasbetontegels, houtspaanders, schelpen, grind of klinkers met open voegen.
Gaat u aan de slag met het vergroenen van uw terrein? Bekijk ook onze tips! Hier staat ook bij voor welke activiteit u wel of geen subsidie kunt aanvragen.
Kijk dan op www.subsidieaanvragen.nl/veelgesteldevragen. Of neem contact op met de helpdesk van subsidieaanvragen.nl. De helpdesk is per e-mail en telefonisch bereikbaar, van maandag tot en met donderdag tussen 9.00-17.00 uur.