Economisch Programma 2025-2030

De Hardenbergse economie draait op volle toeren. Hardenberg doet het economisch beter dan andere Nederlandse grensgemeenten en geeft van de hele provincie Overijssel de meeste bedrijventerreinen uit. Tegelijkertijd is er in Hardenberg nog ruimte voor economische groei. Dat biedt volgens het Werkgeversberaad Hardenberg kansen. Volgens het Werkgeversberaad kan de Hardenbergse economie inspelen op trends en ontwikkelingen zoals robotisering, technologisering en verduurzaming. Het Werkgeversberaad wil de kansen die deze trends en ontwikkelingen met zich meebrengen met een Economisch Programma vanaf 2018 pakken, zodat de effecten in de periode 2025-2030 merkbaar zijn. Volgens het Economisch Programma werken ondernemers, onderwijsinstellingen en de gemeente opgavegericht langs vier actielijnen aan het versterken van de economische kracht van Hardenberg.

Van kansen naar economische successen
De ambitie van de eerste actielijn ‘wij maken van kansen economische successen’ is om nieuwe economie te creëren in Hardenberg. Daarbij zetten de partijen in op bestaande én nieuwe mkb-ondernemers als belangrijke banenmotor. Concreet wil Hardenberg de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland zijn en dé plek om duurzaam te ondernemen in alle branches. Hardenberg wil koploper zijn in innovatie, ook op het gebied van robotisering en technologisering. Kansrijke ontwikkelingen, uitbreidende bedrijven, nieuwe bedrijven en snelle groeiers moeten zorgen voor werkgelegenheid die aansluit op het opleidingsniveau van inwoners.

Match tussen arbeidsmarkt en opleidingen
‘In Hardenberg hebben we voor iedere baan de geschikte persoon’. Dat is de ambitie van actielijn 2. Concreet doel is dat iedere inwoner van Hardenberg die kan werken, werkt en dat de werkloosheid in de periode 2025-2030 lager is. Inhoud en niveau van opleidingen moeten aansluiten bij de behoefte van bedrijven. In de behoefte die Hardenbergse bedrijven hebben aan medewerkers wordt volgens het Programma vanaf 2025 voorzien.

Grenzeloze samenwerking
Bij het verzilveren van de economische kansen, kijkt Hardenberg nadrukkelijk om zich heen: ‘In Hardenberg kennen we geen grenzen’. Doel van de derde actielijn is dat Hardenberg vanwege de duidelijke streekfunctie een hotspot voor de regio is en een onmisbare speler in de regio. Meer Hardenbergse bedrijven moeten internationaliseren. Bedrijven, onderwijs en overheid werken ‘grenzeloos’  samen qua sectoren, omgeving, afzetgebied en discipline.

Kwaliteiten tonen
Tenslotte hebben de partners de ambitie dat ‘iedereen weet dat je voor ondernemen en werken in Hardenberg moet zijn’. Actielijn vier uit het Economisch Programma richt zich op het tonen van de kwaliteiten. Concreet doel is dat Hardenberg authentiek, uniek en bekend is met de ondernemers als trotse ambassadeurs. Het hele jaar door moeten er sfeer, beleving, activiteiten en evenementen in Hardenberg zijn. De winkelopenstelling moet daarop zijn afgestemd. Tenslotte wil Hardenberg goed bereikbaar zijn, zowel fysiek als digitaal.

Uitvoering
Een delegatie van het Werkgeversberaad heeft het Economisch Programma deze week aan het college van B&W van de gemeente Hardenberg aangeboden. Daarnaast legt het Werkgeversberaad het Programma voor aan ondernemers en onderwijsinstellingen. Aan de hand daarvan maken de partijen het programma compleet met concrete projecten, pilots en maatregelen om de doelen te bereiken. Die projecten voeren ondernemers, onderwijsinstellingen en de gemeente samen uit.

Werkgeversberaad
Het Werkgeversberaad Hardenberg adviseert sinds begin 2013 de lokale overheid  over de brede welvaart in de regio Hardenberg. Het Werkgeversberaad bestaat uit Henk Wiersma (maakindustrie), Erik Back (landbouw), Henk van Voornveld (vrijetijdseconomie), Klaas Feenstra (zakelijke dienstverlening), Cristien de Graaff (onderwijs), Eduard Plate (centrummanagement Hardenberg) en Peter Snijders (lokaal bestuur). Hein Dijkstra is onafhankelijk voorzitter van het werkgeversberaad.

Documenten

TitelTypeGrootteDownload
Programmaboekje Economisch Programma PDF2,59 MBDownload
Factsheet Samen De Schouders Eronder PDF0,95 MBDownload

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.