Inzameling
Afval en grondstoffen
We zamelen grondstoffen en afval op verschillende manieren in. ROVA zamelt groente-, fruit en tuinafval (gft), plastic, metalen, en drankkartons (pmd) en restafval aan huis in. Daarnaast kunt u grondstoffen of afval zelf wegbrengen.
Afvalinzameling door ROVA
Inzamelaar ROVA haalt gft, pmd en restafval gescheiden huis-aan-huis op. Op sommige plekken staan containers voor pmd en restafval voor mensen die geen container bij huis hebben.
ROVA haalt gft 1 keer per 2 weken gratis op. We maken het eind 2025 ook voor bewoners van hoogbouwwoningen en appartementen mogelijk om gft gescheiden aan te bieden in een voorziening in de buurt.
ROVA haalt pmd 1 keer per 4 weken gratis op. Bewoners van een flat of appartement kunnen pmd in de ondergrondse container inleveren.
ROVA haalt restafval 1 keer per 4 weken op. U betaalt per keer dat u de container aan de weg zet. Hoe meer u de waardevolle grondstoffen van afval scheidt, hoe minder restafval u overhoudt. Daarom haalt ROVA vanaf 2026 het restafval nog 1 keer per 6 weken op.
Restafval over
Blijft er nog restafval over wat u niet kwijt kunt? Dan kunt u het restafval tegen betaling wegbrengen naar een ondergrondse container. Hiervoor plaatsen we in 2025 extra ondergrondse containers. Huishoudens in het buitengebied kunnen dan een extra container aanvragen.
Mogelijkheden
Voor de meeste huishoudens is het genoeg om 1 keer per 4 weken (en vanaf 2026 1 keer per 6 weken) het restafval op te halen. Natuurlijk is maatwerk mogelijk. Bijvoorbeeld voor grote gezinnen. Of voor inwoners die door een medische situatie (bijvoorbeeld stomadragers of incontinentiemateriaal) meer restafval hebben. Neem dan contact met ons op. Samen kijken we naar een oplossing.
Op de ROVA-inzamelkalender ziet u wanneer ROVA afval en grondstoffen bij u ophaalt.
U kunt ook de gratis ROVA-app downloaden. Hierop ziet u uw persoonlijke inzamelkalender. U kunt ook meldingen instellen. Zo krijgt u een herinnering wanneer u de container aan de weg kan zetten.
Is uw container kapot? Wilt u een grotere container? Of heeft u er nog geen op uw adres?
Milieubrengstation
Bij het milieubrengstation kunt u huishoudelijk afval brengen. Denk bijvoorbeeld aan grof tuinafval, matrassen, sloopafval en ander materiaal dat niet in de containers aan huis past. Milieubrengstation Bovenveld (Ommerweg 69, Rheezerveen) is maandag tot en met zaterdagochtend open.
Meer informatie over de openingstijden
Misschien moet u betalen voor het brengen van afval en grondstoffen.
Klein chemisch afval-wagen
U kunt uw klein chemisch afval (kca) afgeven bij de kca-wagen.
- Deze wagen staat elke maand op vaste plaatsen.
- Per keer kunt u maximaal 50 kilogram kca aanbieden.
- De kca-wagen komt twee keer jaar bij u in de straat.
Binnenkort kunt u klein chemisch afval inleveren bij de GRIP-wagen (Grondstoffen Inleverpunt). Het is nog niet bekend wanneer de GRIP-wagen in de gemeente Hardenberg komt.
Oud papier en karton
In de gemeente Hardenberg zamelen scholen, verenigingen en kringloopbedrijven oud papier en karton in. Soms komen ze daarvoor op een vaste dag bij u langs. U kunt oud papier en karton ook naar een papiercontainer bij u in de buurt brengen.
De ja/ja-sticker
Om verspilling van papier tegen te gaan, voeren we de ja/ja-sticker in. Hierbij ontvangen huishoudens zonder sticker geen ongeadresseerd reclamedrukwerk, maar wel huis-aan-huisbladen. Alleen huishoudens met de ja/ja-sticker krijgen ongeadresseerd reclamedrukwerk. Het is nog niet bekend wanneer we de ja/ja-sticker invoeren.
Textielcontainers
U kunt textiel naar een verzamelcontainer bij u in de buurt brengen. Op www.rova.nl ziet u op de kaart waar de textielcontainer staan. Ga hiervoor naar ‘Waar breng ik mijn afval naartoe en vul uw adres in.
We breiden het aantal textielcontainers mogelijk dit jaar nog uit.