Voorkomen
Er zijn veel mogelijkheden om afval te voorkomen. Bijvoorbeeld door minder te kopen. Door slimmer te kiezen voor duurzame producten met minder verpakkingsmateriaal. Of door producten een tweede leven te geven, en kapotte spullen te repareren.
Minder kopen
Wie minder koopt, verbruikt minder grondstoffen en produceert minder afval. Koop daarom alleen wat u echt nodig heeft en echt gebruikt. Kijk eerst wat u nog in huis heeft, en maak een boodschappenlijstje. Neem alleen aanbiedingen of voordeelverpakkingen mee als u zeker weet dat u dit gebruikt.
Spullen die u niet zo vaak gebruikt, kunt u vaak wel van iemand lenen of ergens huren.
Slimmer kiezen
Afval voorkomen kan heel simpel. Bijvoorbeeld door:
- zelf een boodschappentas en groentenetje mee te nemen naar de supermarkt.
- een eigen waterflesje of koffiebeker mee te nemen.
- te kiezen voor producten met minder verpakkingsmateriaal.
Kwaliteit
Kies ook voor spullen van goede kwaliteit. Deze gaan meestal langer mee. U hoeft dan minder vaak iets nieuws te kopen.
Tweedehands
U kunt ook eerst kijken of u iets tweedehands kunt vinden. Dat is duurzamer dan een nieuw product.
Kleding
- Koop ook kleding die lang meegaat. Dat kan bijvoorbeeld door te kiezen voor tijdloos design.
- Combineer deze tijdloze items met trenditems, zoals accessoires.
- Kijk ook in vintage winkels, want trends herhalen zich.
- Tweedehands kleding heeft z’n kwaliteit sowieso bewezen. Dus van deze kleding weet u dat het langer meegaat.
Een tweede leven
Heeft u spullen die nog heel, bruikbaar en verkoopbaar zijn? En een tweede leven verdienen? Gooi deze spullen niet zomaar weg. Geef ze een tweede leven, zodat iemand anders geen nieuw product hoeft te kopen.
Misschien maakt u iemand anders blij met spullen die u niet of weinig gebruikt. Dit geeft een goed gevoel én een opgeruimd huis.
- Oude boeken kunt u ruilen voor nieuwe boeken in openbare boekenkasten.
- Waarschijnlijk heeft u kleding in de kast die u niet draagt, terwijl een vriend(in) of collega hier heel blij mee zou zijn. Kleding ruilen is daarom populair. U kunt een kledingruil bezoeken of zelf organiseren.
- U kunt ook spullen verkopen via bijvoorbeeld Vinted of Marktplaats.
- U kunt spullen die u niet meer gebruikt ook naar een kringloopwinkel in de buurt brengen. Veel kringloopwinkels komen grote dingen thuis ophalen. Adressen van de dichtstbijzijnde kringloopwinkels vindt u op www.kringloopapp.nl.
Onderhouden en repareren
Gaat er iets kapot? Repareer het zelf. Of vraag een handig iemand om hulp. Op internet staan veel instructiefilmpjes. Of ga naar een repair café. Dit is een gratis bijeenkomst waar u spullen kunt (laten) repareren. Op de locatie is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Er zijn vrijwilligers met veel reparatiekennis en -vaardigheden die kunnen en willen helpen.
Nieuwe apparaten zijn soms zuiniger
Apparaten repareren is meestal duurzamer dan vervangen, omdat er dan minder grondstoffen nodig zijn. Maar soms is een nieuw apparaat zuiniger dan het kapotte apparaat dat je nu hebt. In dat geval kan het soms beter zijn om je apparaat te vervangen. Vooral koelkasten, vriezers en wasdrogers zijn de laatste jaren veel zuiniger geworden.
Goed onderhoud
Goed onderhoud kan voorkomen dat iets kapot gaat. Daarom is het belangrijk om de koffiemachine en waterkoker regelmatig te ontkalken. Maak apparaten ook regelmatig stofvrij. Een föhn gaat bijvoorbeeld langer mee als u de achterkant regelmatig stofvrij maakt.
Simpele reparaties
Soms is slechts een onderdeel stuk. Of werkt iets niet door een vastzittend knopje. Sla de gebruiksaanwijzing er nog een keer op na voor tips. Hoe u verschillende apparaten onderhoudt, vindt u op www.gebruikershandleiding.nl.