Kijk op onze pagina over verordeningen waar u die kunt vinden.
Beleidsregels
Vastgestelde beleidsregels
De gemeenteraad heeft op 16 juli 2024 de beleidsnotitie 'Erven met kwaliteit' vastgesteld. De beleidsnotitie “Erven met kwaliteit (versie 2024)” vervangt de beleidsnotitie “Erven met kwaliteit” uit 2020.
Het doel van de beleidsnotitie blijft hetzelfde, namelijk de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit in het buitengebied door de sloop van landschapsontsierende gebouwen.
Omdat de ontwikkelingen in het buitengebied en vooral in de landbouwsector snel gaan, is het nodig om regelmatig te monitoren of het beleid nog voldoende is. In 2023 heeft daarom een evaluatie van het beleid plaatsgevonden. Hieruit is gebleken dat het beleid op sommige punten moet worden aangepast of aangevuld.
Het beleid is in de basis en qua doelstelling nog steeds hetzelfde, maar er zijn enkele aanpassingen/aanvullingen gedaan om het nog meer aan te laten sluiten bij de huidige tijd.
De beleidsnotitie treedt in werking op donderdag 25 juli 2024. U kunt de bijbehorende documenten hieronder downloaden. De documenten kunt u ook inzien bij de Publieksdienst in het gemeentehuis in Hardenberg.
Documenten
- Beleidsnotitie (pdf, 1,56 MB)
- Raadsvoorstel en raadsbesluit (pdf, 2,31 MB)
- Zienswijzenverslag (pdf, 193,08 KB)
Heeft u nu nog geen mantelzorg nodig, maar in de toekomst misschien wel? Dan is er de mogelijkheid voor een tijdelijke pré-mantelzorgwoning. De gemeente Hardenberg wil hieraan onder voorwaarden meewerken. En heeft hiervoor regels gemaakt. Voor een pré-mantelzorgwoning is altijd een omgevingsvergunning nodig. De pré-mantelzorgwoning mag maximaal 10 jaar blijven staan.
Sommige inwoners vanaf de geldende AOW-leeftijd of inwoners met een aandoening/ziekte die nu nog geen directe zorg nodig hebben willen wel bij hun kinderen of andere verwanten wonen. Zodra ze wel zorg nodig hebben, kunnen de kinderen of verwanten voor deze ouderen gaan zorgen. De gemeente Hardenberg wil dit mogelijk maken door mee te werken aan het bouwen van een pré-mantelzorgwoning.
Tijdelijke pré-mantelzorgwoning
Een pré-mantelzorgwoning is een woning op het terrein van het huis van iemand die mogelijk in de toekomst zorg nodig heeft. We willen meewerken aan het realiseren van een pré-mantelzorgwoning onder dezelfde voorwaarden als bij het realiseren van een mantelzorgwoning. De huidige regels voor mantelzorg uit het besluit Omgevingsrecht (Bor) zijn hiervoor de basis.
Een pré-mantelzorgwoning is bedoeld voor:
- ouderen vanaf de geldende AOW-leeftijd.
- mensen die door een aandoening of ziekte binnen 10 jaar mantelzorg nodig hebben( hiervoor is een verklaring van de huisarts of wijkverpleegkundige nodig).
Voorwaarden
Voor het bouwen of plaatsen van een pré-mantelzorgwoning gelden onder andere de volgende voorwaarden.
- Er is een relatie tussen de gebruiker van de pré-mantelzorgwoning en de gebruiker van het terrein waar de pré-mantelzorgwoning staat.
- De pré-mantelzorgwoning is onderdeel van een bestaand bouwwerk door bijvoorbeeld een garage om te bouwen of door een aanbouw te plaatsen. De pré-mantelzorgwoning kan ook in de tuin geplaatst worden.
- De pré-mantelzorgwoning voldoet aan de regels van het Bouwbesluit.
- Op een terrein mag maximaal 1 pré-mantelzorgwoning gebouwd worden in het achtererfgebied.
- De pré-mantelzorgwoning is tijdelijk voor een periode van maximaal 10 jaar.
- De pré-mantelzorgwoning is levensloopbestendig en afgestemd op de mogelijke toekomstige behoefte aan zorg. De woning is bijvoorbeeld rolstoeltoegankelijk.
- Er is sprake van één kadastraal eigendom bij de hoofdwoning en de pré-mantelzorgwoning.
- Bij een recreatiewoning is een pré-mantelzorgwoning niet toegestaan.
- Buiten de bebouwde kom gelden voor een pré-mantelzorgwoning aanvullend nog andere regels dan binnen de bebouwde kom.
Alle voorwaarden staan in artikel 4 en 5 van de beleidsregel pré-mantelzorgwoningen gemeente Hardenberg. Bekijk de beleidsregel.
Eerst een concept verzoek, dan een omgevingsvergunning
Voor het bouwen of plaatsen van een pré-mantelzorgwoning is altijd een omgevingsvergunning nodig. Een omgevingsvergunning voor een pré-mantelzorgwoning geldt maximaal 10 jaar. Wij raden u aan om eerst met de ons in overleg te gaan. U dient hiervoor een concept verzoek in via het Omgevingsloket. We beoordelen dan of uw plan haalbaar is en aan alle voorwaarden voldoet. Daarna kunt u via het Omgevingsloket een omgevingsvergunning aanvragen.
Burgemeester en wethouders hebben bij besluit van 24 maart 2020 het VTH-Beleidsplan 2020-2024 vastgesteld.
Dit beleidsplan vervangt het huidige Beleidsplan 2017-2021 voor de Vergunningverlening, Toezicht en Handhavingstaken.
In het nieuwe integrale VTH-Beleidsplan van de gemeente Hardenberg is het beleid voor Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) voor de fysieke leefomgeving vastgelegd voor de periode 2020-2024. Dit omvat de VTH-taken op het terrein van:
- Ruimte
- Bouw (aanleg, verbouw, sloop en monumenten)
- Permanente bewoning recreatieverblijven
- Milieu
- APV en bijzondere wetten, met specifiek aandacht voor Drank- en Horecawet en evenementen
Het VTH-Beleidsplan 2020-2024 treedt in werking op de eerste dag na publicatie. Publicatie vindt plaats op woensdag 8 april 2020. U kunt de beleidsregel bekijk via onderstaande documenten.
Documenten
- VTH beleidsplan (pdf, 786,60 KB)
- Bijlage 1: Overzicht BTP en taken IJssellandse keuze (pdf, 313,78 KB)
- Bijlage 2: Landelijke handhavingsstrategie (pdf, 525,15 KB)
- Bijlage 3: Leidraad handhavingsacties en begunstigingstermijnen (pdf, 251,86 KB)
- VTH uitvoeringsprogramma 2021 (pdf, 1,46 MB)
Burgemeester en wethouders hebben bij besluit van 26 maart 2019 de beleidsregel 'Kapsalons aan huis' vastgesteld.
De beleidsregel geeft aan in welke gevallen de gemeente een Omgevingsvergunning wil verlenen voor een kapsalon aan huis. De beleidsregel is in werking getreden op de eerste dag na publicatie, namelijk op 11 april 2019
Documenten
- Beleidsregels kapsalons aan huis (PDF, 743 KB) (pdf, 743,46 KB)
Burgemeester en wethouders hebben bij besluit van 30 oktober 2018 het regionaal beleidsplan milieubeleid Omgevingsdienst IJsselland vastgesteld.
De gemeenten binnen de regio IJsselland en de provincie moeten samen voor de uitvoering van vergunningverlening, toezicht en handhaving van de milieutaken in de regio IJsselland voor de Omgevingsdienst IJsselland een uniform regionaal VTH-beleid opstellen.
De taken op het gebied van de vergunningverlening (uitvoering), het toezicht en de handhaving van omgevingsvergunningen milieu, meldingen Activiteitenbesluit milieubeheer en beschikkingen in het kader van de Wet bodembescherming worden sinds 1 januari 2018 uitgevoerd door de Omgevingsdienst IJsselland.
Dit beleidsplan ziet toe op het uniforme regionale uitvoerings- en handhavingsbeleid voor de taken zoals deze door gemeenten en provincie zijn ingebracht in de OD. Het is een beleidsplan op hoofdlijnen voor de periode 2018-2021 en is door de gemeenten en de provincie gezamenlijk opgesteld.
De beleidsregel treedt in werking op de eerste dag na publicatie. Namelijk op 14 november 2018. U kunt de beleidsregel hieronder downloaden of bekijken bij de Publieksdienst van de gemeente Hardenberg.
Documenten
- Uniform beleid voor de uitvoering van VTH (PDF 1,43 MB) (pdf, 1,43 MB)
Burgemeester en wethouders hebben bij besluit van 20 februari 2018 de beleidsregel 'Kaderstellende beleidsnotitie woningsplitsing bij inwoning' vastgesteld.
De beleidsnotitie bevat de voorwaarden die burgemeester en wethouders hanteren bij verzoeken om woningsplitsing, die niet in overeenstemming zijn met een bestemmingsplan of een beheersverordening.
Hiermee wordt, waar mogelijk, een passende oplossing geboden voor de problemen die zijn ontstaan rondom de aan- en verkoop van i-woningen. Bij de vaststelling is de beleidsregel, ten opzichte van het ontwerp, op een aantal ondergeschikte punten aangepast.
De beleidsregel treedt in werking op de eerste dag na publicatie. Namelijk op 1 maart 2018. U kunt het bekijken via onderstaande documenten of bij de Publieksdienst van de gemeente Hardenberg.
Documenten
- Kaderstellende beleidsnotitie woningsplitsing bij inwoning (PDF, 115 KB) (pdf, 115,02 KB)
- Zienswijzenverslag (PDF, 95 KB) (pdf, 90,22 KB)
Burgemeester en wethouders hebben bij besluit van 2 december 2014 de beleidsregel 'Buurtschappennota' vastgesteld.
Deze beleidsregel bevat normen die burgemeester en wethouders hanteren bij aanvragen om de bouw van een woning in de buurtschap Schuinesloot, Rheezerveen, Hoogenweg, Radewijk, Ane of De Krim die niet in overeenstemming zijn met een bestemmingsplan.
De beleidsregel treedt in werking op de eerste dag na publicatie. U kunt het vanaf 17 december 2014 inzien bij de Publieksdienst in het gemeentehuis. Of via de documenten hieronder.
Documenten
- Buurtschappennota 2014 (PDF 2,26 MB) (pdf, 2,26 MB)
- Raadsvoorstel (PDF 1,11 MB) (pdf, 1,11 MB)
Documenten
Burgemeester en wethouders hebben bij besluit van 5 juli 2011, nr. 198292 de beleidsregel 'Buurtschappennota', vastgesteld.
Deze beleidsregel bevat normen die burgemeester en wethouders hanteren bij aanvragen om de bouw van een woning in de buurtschap Schuinesloot, Rheezerveen, Hoogenweg, Radewijk of Ane die niet in overeenstemming zijn met een bestemmingsplan.
De beleidsregel treedt in werking op de eerste dag na publicatie. De beleidsregel is vanaf donderdag 21 juli 2011 in te zien bij de Publieksdienst in het gemeentehuis te Hardenberg. En via de documenten hieronder.
Documenten
- Buurtschappennota (PDF 10,78 MB) (pdf, 10,78 MB)
- Vaststellingsbesluit (PDF, 822 KB) (pdf, 821,81 KB)
De ruimtelijke visie voor het buitengebied van de gemeente Hardenberg is vastgelegd in de Visienota Buitengebied. Deze ruimtelijke visie vormt de basis voor een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied, ter vervanging van de huidige bestemmingsplannen Buitengebied Avereest, Gramsbergen en Hardenberg.
De gemeente wil voor de groene ruimte niet meer denken vanuit functies, maar vanuit kwaliteiten. De landbouw zal een belangrijke functie blijven houden in het buitengebied, maar zal niet meer de enige en primaire functie zijn.
In november 2005 heeft de gemeenteraad een meerjarenprogramma vastgesteld. In dit meerjarenprogramma staat dat er vier gebieden worden aangewezen als landbouwontwikkelingsgebied. En dat er bij ruimtelijke afwegingen en ontwikkelingen rekening wordt gehouden met het behoud van de stilte, het donker en de ruimte.
Deze Visienota Buitengebied houdt rekening met deze beleidskaders en geeft hier op gemeentelijk niveau een invulling aan. De nota bevat nieuw gemeentelijk beleid, dat zal worden verankerd in een nieuw bestemmingsplan Buitengebied.
Documenten
- Visienota Buitengebied (PDF 2,48 MB) (pdf, 2,49 MB)