Omgevingsplan
In het Omgevingsplan staan alle gemeentelijke regels voor de fysieke leefomgeving. Het gaat hierbij om een ‘evenwichtige toedeling van functies aan locaties’ (vergelijkbaar met de huidige bestemmingen) én om regels over activiteiten met gevolgen voor de fysieke leefomgeving.
Deze regels staan nu meestal in bestemmingsplannen en gemeentelijke verordeningen. Het kan ook gaan om de doorvertaling van (voormalige) rijksregels. De vele regels krijgen een plek in één Omgevingsplan. De overgangstermijn voor het omgevingsplan loopt tot 2032.
Richtlijn Omgevingsplan Hardenberg
In de Richtlijn Omgevingsplan Hardenberg staan de inhoudelijke uitgangspunten voor het Omgevingsplan Hardenberg. Het is ook een handreiking bij wijzigingen van het Omgevingsplan Hardenberg, waarmee we projecten juridisch-planologisch mogelijk maken.
Plan van Aanpak
Het Plan van Aanpak voor het Omgevingsplan gaat over het proces om een volwaardig Omgevingsplan Hardenberg te maken voor het gehele gemeentelijke grondgebied. Dat doen we in fases tijdens de overgangstermijn tot 1 januari 2032.
Pilot voor Balkbrug
Op basis van de Richtlijn en het Plan van Aanpak doen we ervaringen op met het maken van een Omgevingsplan voor de kern en een stukje van het buitengebied van Balkbrug. We gebruiken de ervaringen om de Richtlijn te evalueren. En om te komen tot een volwaardige opbouw voor het Omgevingsplan Hardenberg.
Zo werken we we stap voor stap toe naar een gebiedsgericht een integraal Omgevingsplan Hardenberg. Daarin komen overzichtelijke regels die uitgaan van uitnodigingsplanologie. We gaan door met onze aanpak met Landschap-Identiteit-Kaarten (LIK’s). In de LIK’s staan de specifieke kenmerken en kwaliteiten van deelgebieden. Ook blijven we maatwerk toepassen voor ruimtelijke initiatieven.
Verordeningsregels in het Omgevingsplan
We geven alle regels uit de gemeentelijke verordeningen voor de fysieke leefomgeving een plek in het Omgevingsplan Hardenberg. We brengen deze wijziging van het Omgevingsplan Hardenberg zo snel mogelijk in procedure.