Ab Bout, Wilhelminaplein
Groeten uit Hardenberg, een muurschildering
- Kunstenaar: Ab Bout (1940)
- Kunstwerk: Groeten uit Hardenberg, een muurschildering
- Bouwjaar: 1982
- Materiaal: muurverf, acrylverf en een beschermende coating
- Afmetingen: circa 1.50 meter lang en 2 tot 3 meter breed
- Locatie: achtermuur van de Historiekamer aan het Wilhelminaplein
- Eigenaar: gemeente Hardenberg
- Bezichtiging: openbaar
Tijdens de kunstweek in juli 1982, een initiatief van de Culturele Raad en Hardenberg Klepperstad, vonden er in Hardenberg diverse kunstzinnige activiteiten plaats, waaronder het maken van een grote wandschildering aan de buitenkant van de toenmalige Oudheidkamer. Het ontwerp was van de heer A. Bout uit Slagharen en bij de realisatie werd hij bijgestaan door de heer W. Wiegerinck uit Goor.
Het ontwerp was geïnspireerd op een oude foto uit de jaren '20 waarop de kerkgangers in Heemse in een grote groep geposeerd staan voor de Hervormde Kerk. Vooraan links staat ds. Van Elden in een toga met witte bef. De mannen en vrouwen staan er keurig bij in hun zondagse dracht.
Voor het ontwerp voor de muurschildering selecteerde Ab Bout een elftal uit de grote groep: vier vrouwen, zes mannen en een jongen. De vrouwen allemaal met een nette schort voor en de 'kneepiesmusse' op het hoofd, de mannen en de jongen met stropdas keurig in het pak en met een pet op. Ze staan een beetje stijfjes op een rij en kijken ons aan vanuit het verleden maar, de snit van de kleding is toch wel wat gemoderniseerd vergeleken bij de oude foto.
Ook de adreszijde is afgebeeld: Aan De Bevolking van Hardenberg.
De heer L.A. van Splunder, burgemeester van Hardenberg, raakte zo enthousiast voor deze manifestatie dat hij een door hem gemaakt gedicht aanbood dat zo in de smaak viel dat het op de adreszijde werd opgenomen:
Toen kunst nog Kunst was
Kwam ik er echt niet aan te pas
Nu kunst gewoon kunst is
Ontdek ik het vernis
"Vroeger kwamen gewone mensen niet toe aan het bekijken van kunst: die lag verstopt achter een vernislaag van artistieke en elitaire dikdoenerij, nu kan iedereen, ook gewoon op straat, naar kunst kijken en is kunst democratisch geworden", althans volgens de toenmalige hoogste ambtsdrager van de gemeente Hardenberg.