Jan Oosting, Centrum Hardenberg
De Klepperman, beeld in brons
- Kunstenaar: Jan Oosting
- Kunstwerk: De Klepperman
- Bouwjaar: 1983
- Materiaal: brons
- Afmetingen: vanaf de sokkel circa anderhalf tot twee meter lang
- Locatie: Klepperplein in het centrum van Hardenberg
- Eigenaar: gemeente Hardenberg
- Bezichtiging: openbaar
In hetzelfde jaar waarin kunstwerk 'De Kern' werd geplaatst, ondernam Jan Oosting een spontane actie om als het ware voor zichzelf een opdracht uit te lokken. Op het Klepperplein boetseerde hij ten aanschouw van het passerende publiek een meer dan levensgroot beeld van de klepperman.
Uitgangspunt voor dit beeld was een oude foto van Jan Willem Schutte die van 1918 tot 1933 in functie was geweest als nachtwaker van Stad-Hardenberg. Hij was daarmee de laatste 'echte' klepperman in deze plaats. Eeuwenlang had Hardenberg een klepperman als nachtwaker gehad die 's nachts de ronde deed en bij onraad alarmeerde, een functionaris die overigens vrij algemeen was binnen stedelijke bebouwing en gelet op vele houten gebouwen zeker noodzakelijk was.
Toen de handelsvereniging in 1979 haar toeristische zomeractiviteiten wilde samenbrengen onder een aansprekende noemer, kozen ze voor de klepperman en werd Hardenberg in het zomerseizoen omgedoopt tot Klepperstad. Onder veel bekijks boetseerde en modelleerde Jan Oosting in de zomer van 1983 zijn klepperman. Het publiek kon, als men dit beeld te zijner tijd graag in brons vereeuwigd wilde zien, daarvoor een financiƫle bijdrage geven.
In een interview 'dreigde' Oosting met een alternatief: het beeld werd namelijk geboetseerd in kaarsvet. Dit werd aangebracht op een met gaas bespannen constructie van ijzerwerk. Behalve kaarsvet zorgden ook katoenen lappen gedrenkt in kaarsvet voor het nodige volume. Mocht het benodigde geld niet bijeengebracht worden om dit beeld in brons te gieten, dan kon het nog altijd dienst doen als gigantische kaars tijdens de kerstdagen.
Dit ludieke dreigement had effect: de handelsverenigingen zag haar kans om een blijvende mascotte te krijgen, maar de financiƫle doorslag werd gegeven door de heer Bemboom uit Slagharen die met een genereuze gift ervoor zorgde dat de klepperman niet als een nachtkaars zou uitgaan.