Kiny Copinga, Bruchterweg
’t Landbouwbeeld, beeld in brons
- Kunstenaar: Kiny Copinga (1943)
- Kunstwerk: ’t Landbouwbeeld
- Bouwjaar: 1989
- Materiaal: Was en brons
- Afmetingen: 12 meter lang
- Locatie: Badhuisplein, Hardenberg (was Bruchterweg, Hardenberg)
- Eigenaar: gemeente Hardenberg
- Bezichtiging: openbaar
Om de Hardenbergers tot in de lengte van dagen te herinneren aan de voorname rol die de landbouw eeuwenlang voor de stad had gehad, nu nog heeft en misschien zal blijven hebben, is de stichting 't Landbouwbeeld opgericht.
Deze stichting bestond uit landbouw- en plattelandsorganisaties met het doel in het centrum van Hardenberg een beeld realiseren, waarmee duidelijk de relatie van Hardenberg met haar agrarische oorsprong verbeeld zou worden en de landbouw terug zou worden gebracht naar het centrum van Hardenberg.
Uiteindelijk werd gekozen voor een ontwerp van Kiny Copinga. Het werd een twaalf meter lang beeld in brons. Het beeld is tweedimensionaal: het is een reliëf, aan beide kanten te bekijken, dat in een slingervorm staat opgesteld. Er wordt een verhaal verteld: de komst van de eerste mensen in het Vechtdal, het land wordt in cultuur gebracht, schapen weiden op de velden, de mens vestigt zich in nederzettingen, er komen meer vee, varkens, runderen en paarden en voor wie goed kijkt scharrelen er enkele kippen in het brons. Later, veel later, is daar een tractor die de mechanisatie aangeeft, tenslotte eindigt het beeld – voorlopig – in een stedelijke bebouwing. Voorlopig, want het laatste beelddetail wekt de suggestie dat de geschiedenis nog niet af is, maar inderdaad doorgaat: de toekomst is open.
De slingervorm verwijst naar de meanderende Vecht, terwijl de veldkeien die rondom het beeld zijn aangebracht vertellen dat elke boer zijn steentje aan de ontwikkeling heeft bijgedragen.
Bij de onthulling van het beeld is het overgedragen aan de gemeente Hardenberg. De volgende tekst staat op een bord in de buurt van het beeld:
Kiny Copinga-Scholten
9 sept. 1989
De vecht,
waarlangs zich leven ontwikkelde.