S.W.A. baron van Voerst van Lynden
Burgemeester Mr. S.W.A. baron van Voerst van Lynden
Samuel Willem Alexander baron van Voerst van Lynden is geboren op 29 augustus 1904 te Ubbergen als zoon van Alexander Willem Frederik baron van Voerst van Lynden en Anna Bregritta baronesse van Westerveld Sandberg. Hij was gehuwd met jonkvrouwe Johanna de Beaufort. Ze woonden op hun landgoed de Groote Scheere in Holthone.
Tussen 12 en 16 aug.1939 werd hij benoemd tot burgemeester van Gramsbergen.
Het burgemeestersechtpaar heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog zeer belangrijke hulp verleend, onder uiterst moeilijke, gevaarvolle omstandigheden. Zo werden verschillende malen ontvluchte Franse krijgsgevangenen onderdak geboden op het landgoed. Van Voerst van Lynden heeft ze meestal in zijn eigen auto en onder persoonlijk levensgevaar naar veiliger plaatsen getransporteerd. Soms over grote afstand en altijd onder de ogen van de Duitsers. Hij was onder andere districtscommandant van de Ordedienst, O.D. (later Binnenlandse Strijdkrachten geheten).
In het najaar van 1943 is hij voor de duur van zes weken geïnterneerd geweest in het Oranjehotel te Scheveningen. Op 4 januari 1945 werd hij door de Nederlandse S.S. gevangen genomen en naar Assen overgebracht. Daar werd hij op 16 maart per trein op transport gesteld naar Neuengamme in Duitsland. Drie dagen later arriveerde de trein in het concentratiekamp. Hij werd spoedig na aankomst ingedeeld in een werktransport. Een getuige (oud-burgemeester Jhr. M. van Geen van Putten) verklaarde dat de burgemeester van Gramsbergen vermoedelijk op 26 of 27 maart weer op transport gesteld was met vrijwel uitsluitend Russen en Polen, bestemming onbekend.
Uit andere bronnen blijkt dat Van Voerst van Lynden op 9 april vervoerd is naar het kamp Bergen-Belsen. Nadien ontbreekt ieder spoor. Het gemeentebestuur van Gramsbergen ontving op 7 maart 1950 een schrijven van het Informatiebureau van het Nederlandse Rode Kruis waarin gemeld werd dat moet worden aangenomen dat de baron met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk niet eerder dan 10 april 1945 doch uiterlijk op 31 mei 1945 te Bergen-Belsen overleden zou zijn. In die tijd was de registratie van gevangenen niet bijgehouden, met gevolg dat vele duizenden (ca 28000) ongeregistreerd zijn overleden.
Bij koninklijk besluit van 2 december 1949 werd Van Voerst van Lynden eervol ontslagen als burgemeester van Gramsbergen. Een jaar later werd de baron officieel dood verklaard. Zijn weduwe ging tegen het besluit in beroep en won het proces. De arrondissementsrechtbank te Almelo vernietigde de beschikking. Sindsdien is de oud-burgemeester van Gramsbergen officieel 'vermist'.