Z.K.H. Prins Bernhard
Op woensdag 1 december 2004, overleed Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard, de eerste ereburger van Hardenberg. Het ereburgerschap was hem aangeboden op donderdag 13 juni 1963 toen hij het nieuwe raadhuis van Hardenberg opende. De locale krant schreef: een Groots moment in de historie van Hardenberg.
Om precies kwart voor elf die dag landde op het weggedeelte tegenover het plein voor het nieuwe gemeentehuis van Hardenberg de helikopter waarmee de prins rechtstreeks van Soestdijk was gekomen. Ir. J.B.G.M. Ridder de Van der Schueren (commissaris der koningin in Overijssel) en burgemeester J.H. de Goede waren ter begroeting aanwezig. Omgeven door persfotografen schreed dit gezelschap vervolgens het plein op en toen zette de Koninklijke Militaire Kapel het Wilhelmus in. De prins inspecteerde vervolgens de erewacht, die werd gevormd door de eerste compagnie Garde-bataljon fuseliers 'Prinses Irene'. Op het plein waren duizenden mensen samengestroomd terwijl in de ontvangsthal binnen de vele genodigden reikhalzend naar dit moment hadden uitgezien.
De prins verrichtte de officiële opening in de raadzaal, waarna burgemeester De Goede een raadsbesluit voorlas, waarin was vervat dat Prins Bernhard het ere-burgerschap van Hardenberg was aangeboden. Ter gelegenheid hiervan kreeg de prins voorts een oorkonde met gouden legpenning aangeboden.
Ter begroeting van Prins Bernhard sprak burgemeester De Goede de volgende rede uit (fragment):
Koninklijk Hoogheid. Welkom in Hardenberg, in de gemeente die op het voornaamste kwartier van haar wapen de Roos van Lippe voert. Welkom doorluchte telg uit het geslacht Lippe, waarmee Hardenberg historische banden heeft. Welkom temidden van een bevolking, wier hart sneller klopt nu gij bij ons zijt. Welkom in de vergadering van de gemeenteraad van Hardenberg. Uwe Koninklijke Hoogheid bevindt zich thans in het nieuwe huis der gemeente, opgetrokken in treffende stijl. Interieur en exterieur geven uitdrukking aan moderne opvattingen en tegelijk aan idealistische gevoelens. Solide materialen zijn samengevoegd tot een zeer praktisch en ook elegant geheel, dat de bouwmeester Mastenbroek tot grote eer strekt. Koninklijke Hoogheid, dit is de oude stad Hardenberg, die haar stedelijk karakter indirekt gekregen heeft door het optreden van Bisschop Otto II van Lippe, wiens vader stamvader is van Uwe Koninklijke Hoogheid. Wij verblijden ons erover dat U, vanmorgen ook het kort geleden opgegraven en gerestaureerde gedeelte van de uit het jaar 1230 stammende oude stadsmuur wilt bezoeken...
In de raadsvergadering van 28 april 1964 werd besloten, behoudens toestemming, de nieuwe openbare lagere school aan de Stationsweg te Bergentheim de naam te geven van Prins Bernhard. Een kleine maand later volgde een schrijven, waaruit bleek dat de prins zijn toestemming had gegeven.
Op donderdag 16 september 1965 was de officiële opening van de Prins Bernhardbrug te Hardenberg. De opening werd verricht door de Staatssecretaris van Economische Zaken. De totale bouwkosten hebben een bedrag van f. 1.200.000,- bedragen. De eerste paal werd op 4 oktober 1962 geslagen en de eindoplevering was op 17 september 1964. Deze brug over de Overijsselse Vecht vervult een belangrijke functie in de ontsluiting van de Stad Hardenberg. De naam Prins Bernhardbrug aan welke naamgeving Z.K.H. Prins Bernhard zijn goedkeuring heeft gehecht, is gekozen om op deze wijze de herinnering levend te houden aan de opening van het gemeentehuis.
De prins was in 1991 wederom op bezoek in de gemeente Hardenberg. Op 4 mei van dat jaar onthulde hij het monument te Kloosterhaar, ter nagedachtenis aan verzetsheld Albertus Weerts en opende hij de fototentoonstelling in de bibliotheek aldaar. Het monument werd niet alleen voor Weerts opgericht, maar ook voor al die anderen die geholpen hebben om Nederland weer vrij te maken.
Verder dient vermeld te worden dat in De Krim de Prins Bernhardstraat naar de prins vernoemd is en ook in Dedemsvaart is sinds 1948 een straat met die naam gelegen.
In 1963 was de prins niet voor het eerst op Hardenbergs grondgebied. Reeds voor de oorlog, in april 1939 bezocht Bernhard de gemeenten Ambt en Stad Hardenberg. De lokale krant 'De Vechtstreek' schreef het volgende:
April 1939: Maandagmiddag verspreidde zich hier het bericht: Prins Bernhard komt in Hardenberg! Op de Markt en in de Voorstraat stond het al spoedig zwart van menschen. Ongeveer 1 uur arriveerde Z.K.H., gekleed in ritmeestersuniform, in zijn door hem zelf bestuurde Ford V-8, begeleid door een kolonel en een kapitein. Met groot gejuich werd de prins begroet; op de hem eigen vriendelijke wijze reageerde hij daarop. In de woning van den heer Leering, waar Z.K.H. eenigen tijd vertoefde, was burgemeester Bramer ter begroeting aanwezig. Met belangstelling bezag hij daar een bij de Oranjefeesten genomen kiekje, voorstellende ‘prinses Juliana en prins Bernhard’, in een auto gezeten, deelnemende aan den optocht. De Prins bezocht de 3 bruggen over het Overijsselsch Kanaal: in de richting van den Hoogenweg, van Radewijk en te Gramsbergen, waar hij de daar genomen militaire maatregelen in oogenschouw nam. De terugreis ging weer over Hardenberg in de richting van Ommen. Overal waar Z.K.H. passeerde, steeg de jubel op. Hardenberg prees zich gelukkig den prins gezien te hebben.
Nog datzelfde jaar, in november, kwam de prins opnieuw in Hardenberg. Het bezoek had toen echter een hele andere reden. De internationale spanningen waren zo hoog opgelopen dat Nederland haar militairen in opperste staat van paraatheid had gebracht. De prins kwam de troepen inspecteren:
Prins Bernhard bezocht Hardenberg.
Hedenmiddag bracht Z.K.H. prins Bernhard een bezoek aan de alhier gelegerde troepen. Honderden waren op de been om het schouwspel op de Markt gade te slaan. Nadat Z.K. Hoogheid was gearriveerd, inspecteerde hij een deel der hier gelegerde troepen waarna Prins Bernhard de keuken voor de soldaten bezichtigde, herhaaldelijk luide dor de menigte toegejuicht. Geruimen tijd verbleef Z.K. Hoogheid in Hotel Leering, waar hij zich met de officieren onderhield.
(25 november 1939, 'de Vechtstreek')