Biodiversiteit is een begrip dat steeds meer aandacht krijgt. Het gaat om de verschillende soorten planten en dieren die we in een bepaald gebied vinden. Zo’n gebied heet een ecosysteem. En kan verschillende vormen en maten hebben. Denk aan een oceaan, een bos een sloot of uw eigen achtertuin.
Onderzoek naar biodiversiteit
Wij willen eind 2025 weten hoe het ervoor staat met de biodiversiteit binnen de gemeente. Samen met NL Adviseurs maakten we een plan om de landschappen en planten- en diersoorten in onze gemeente te onderzoeken. Samen met onze inwoners nemen we op basis van de resultaten maatregelen om de biodiversiteit te beschermen. En te herstellen als dat nodig is.
Algemene soorten komen steeds minder voor
Voor de kwaliteit van onze natuur is het niet genoeg als we alleen de natuur in natuurgebieden beschermen. Zelfs algemene dier- of plantsoorten, zoals de egel of de huismus, komen minder voor. Onze doelen voor biodiversiteit staan in het Programma Klimaat, Water en Biodiversiteit. De gemeenteraad vindt het belangrijk dat we onderzoek doen naar de biodiversiteit in onze gemeente.
Basiskwaliteit Natuur als basis voor biodiversiteitsonderzoek
De onderzoekaanpak Basiskwaliteit Natuur (BKN) van het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur past het beste bij onze gemeente. Met deze aanpak onderzoeken we de algemene soorten, in plaats van de beschermde of bijzondere soorten. En kijken daarbij naar de kwaliteit van landschappen buiten de natuurgebieden. BKN is een nieuwe en unieke methode. We hebben geen grote natuurgebieden in onze gemeente. Daarom past deze aanpak bij ons. Op deze manier kunnen we werken aan een gezonde leefomgeving en een sterke natuur.
Hoe meten we natuur?
We hebben onszelf gevraagd: welke landschapstypen en soorten horen in onze gemeente? Van onze landelijke en stedelijke gebieden bekeken wij de kenmerken van het landschap en hoe we de gebieden gebruiken (gebruiksfuncties). Samen met beleidsmedewerkers, ecologen en organisaties hebben we bepaald hoeveel van deze kenmerken aanwezig moeten zijn. Zodat algemene soorten kunnen (terug)komen en blijven.
Met een beoordelingslijst gaan we soorten(groepen), landschapselementen en – kenmerken tellen en scoren. Denk aan het tellen van het aantal waterelementen, zoals wadi’s, kanalen, natuurlijke oevers en vijvers. Of het tellen van groene structuren zoals blokhagen, erfbeplanting, vrijstaande bomen en bermen met kruidige gewassen.
Gebruik van bestaande gegevens en nieuwe tellingen
Met bestaande waarnemingen, kaartmateriaal en de Nationale Databank Flora en Fauna hebben we al veel gegevens. Op plekken waar we nog niet genoeg over weten, gaan we in 2025 veldonderzoek doen. Met de bestaande en nieuwe gegevens, bepalen we hoe goed de biodiversiteit in onze gemeente is. Als we dat weten, kunnen we werken aan het behouden en verbeteren ervan. Vanaf 2026 maken we een plan met maatregelen om de kwaliteit van onze landschappen verder op orde te krijgen.
Samenwerken met verschillende partijen
Tijdens het onderzoek naar biodiversiteit gaan we samenwerken met Natuuractiviteitencentrum De Koppel, de agrarische sector, ecologen, inwoners en specialisten. Vrijwilligers en inwoners helpen ons, onder andere, bij het uitvoeren van tellingen.
Biodiversiteit stopt niet bij de grenzen van een erf. Een groene en gezonde leefomgeving maken we samen! Op deze pagina kunt u lezen hoe u kunt helpen de biodiversiteit te verbeteren!