Duizendknoop

De Japanse duizendknoop is een sierplant die veel problemen veroorzaakt. De plant hoort niet thuis in Nederland, hij is hier 100 jaar geleden binnengekomen als sierplant. 

Hij vermeerdert heel erg snel en verstikt andere planten. Dat is niet goed voor de biodiversiteit. Ook de wortels van de Japanse duizendknoop groeien heel snel. Daardoor kunnen de wortelstokken bestrating, wegen, riolering en funderingen van huizen beschadigen. Vanaf 1 januari 2022 mag de Japanse duizendknoop niet meer verkocht worden.

Ook in de gemeente Hardenberg komt de Japanse duizendknoop voor. Er zijn sinds 2022 125 plekken bekend waar de plant groeit.

Waar groeit de duizendknoop in onze gemeente?

Op de kaart ziet u waar de Japanse duizendknoop voorkomt. Ziet u de plant nog op een andere plek? Geef het dan aan ons door via het formulier of bel met 14 0523.

Op de meeste plekken bestrijden we de Japanse Duizendknoop. Ons doel is dat in 2026 de soort op nog maar weinig plekken voorkomt.  

U kunt ons daarbij helpen. Door te zorgen dat plantenresten, wortelresten of besmette grond niet verspreid worden.

Uitleg bij de kaart

Van deze plek is bekend dat de plant hier groeit. We houden de ontwikkeling van de plant in de gaten. Als het nodig is, dan gaan we binnen twee jaar over tot bestrijding van de plant.

Op deze plek zijn we al gestart met de bestrijding. We komen hier regelmatig terug om de bestrijding te herhalen, totdat de plant helemaal is verdwenen.

Op deze plek is de bestrijding klaar. De plant is verdwenen. We houden deze plek nog twee jaar in de gaten. Als de plant opnieuw verschijnt, dan starten we de bestrijding opnieuw.

Op deze plek heeft de plant ooit gestaan, maar de plek is al meer dan twee jaar schoon.

Veelgestelde vragen en antwoorden

De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot. Een exoot is een plant (of dier) die van nature niet voorkomt in Nederland. Omdat de plant andere soorten verdringt en moeilijk is weg te krijgen, noemen we hem invasief. De Japanse duizendknoop is moeilijk weg te krijgen op  plekken waar hij groeit. Hij verstikt planten die hier van nature groeien. Dat is niet goed voor de biodiversiteit.

Ook kan de plant met zijn wortels schade geven aan wegen, rioleringen en gebouwen. De Japanse duizendknoop kan wel 3 meter hoog worden. Dat zorgt voor onveilige situaties langs wegen en op kruispunten.

Voor veel mensen is de plant onbekend. Door de sierlijke vorm van de takjes en blaadjes wordt de plant ook gebruikt in bloemstukjes. Het gevaar is dan dat de plant bij het GFT-afval belandt en daarna via compost verder verspreid wordt. Het kan zelfs zijn dat de plant in uw tuin of die van uw buren staat.

  • De Japanse duizendknoop heeft holle rechtopstaande stengels met roodbruine vlekken.
  • De bladeren zijn eirond en leerachtig. Ze hebben geen haren aan de onderkant en staan regelmatig verspreid tegenover elkaar. De lengte van het blad is 10 tot 15 cm.
  • Hij bloeit van juli tot en met september met kleine crèmekleurige en soms roze bloemen.

Bekijk ook de foto's onderaan deze pagina.

 

 

Ons advies is om de plant te verwijderen. Probeer de stengels zo goed mogelijk met wortel en al uit te trekken of uit te steken op het moment dat de stengels boven de grond uitkomen. Gooi de plant en de wortelresten bij het restafval. Daarmee voorkomt u dat de plant zich via compost verder verspreidt. Wanneer u dit regelmatig (eens in de 2 tot 3 weken) doet, zal de plant uitgeput raken en doodgaan. Het duurt wel een aantal jaren voor de plant helemaal weg is.

De Japanse duizendknoop kan de bestrating in uw tuin en zelfs de fundering van uw huis beschadigen. De plant vermeerdert zich snel en verdringt andere planten. Een klein deel van de stengel of wortel kan weer uitgroeien tot een nieuwe plant.

De plant is niet giftig. De plant is zelfs eetbaar en de stengels kunnen net zoals de stengels van rabarber in gerechten worden verwerkt.

We hebben de meeste locaties waar de Japanse duizendknoop groeit in beeld. Als er een nieuwe melding binnenkomt, kijken we of de locatie al bekend is. Als dat niet zo is, dan bezoeken we deze locatie. Staat er Japanse Duizendknoop, dan zetten we de nieuwe locatie ook op de kaart. Daarna bekijken we wat we gaan doen. Daarvoor gebruiken we de ‘beslisboom’ die landelijk is vastgesteld. Het ligt eraan hoeveel schade de plant veroorzaakt of hij wordt bestreden en op welke manier dat gebeurt. Vaak bestrijden we de plant niet onmiddellijk.

We willen ervoor zorgen dat de Japanse duizendknoop niet verder verspreidt en schade veroorzaakt. Daarom proberen we deze plant op de meeste plekken uit te roeien.

Op de meeste plekken zeven we de grond eerst. Daarmee halen we de meeste en dikste wortels uit de grond. Daarmee beschadigen we de plant. De rest van de wortels doden we met stroomstoten.

Op sommige plekken bestrijden we de Japanse duizendknoop met elektrische stroomstoten. Deze behandeling is milieuvriendelijk, want we gebruiken geen chemische middelen. De behandeling laat de bodem met rust en is niet schadelijk voor de biodiversiteit. Hoge planten worden eerst afgemaaid. Op een veilige manier wordt er met een stroomlans tot 5000 volt stroom door de plant geleid. Daardoor verbrandt de plant van binnen. Eén behandeling is niet genoeg. Na de behandeling komen weer nieuwe stengels op. Door twee jaar lang de plant iedere keer opnieuw te behandelen raakt de plant uitgeput en gaat hij uiteindelijk dood.

Is een plek twee jaar behandeld en is de plant weg? Dan geven we de locatie nazorg. Dat betekent dat we de plek nog een aantal jaar blijven controleren. Als er toch weer jonge scheuten gaan groeien, worden die ook weer met stroomstoten behandeld. De nazorg stopt als er minimaal twee jaar lang geen Japanse duizendknoop meer gezien is.

Varkens in het gemeentebos

Nieuw is de inzet van varkens. Sinds 2024 zetten wij in het gemeentebos varkens in om de Japanse Duizendknoop te bestrijden. De varkens woelen de grond om en eten de plant zelf ook op. Door het woelen in de grond komen de wortelstengels bloot te liggen. Daardoor beschadigen ze, waardoor de plant uiteindelijk steeds verder verzwakt. Lees meer in het nieuwsbericht hierover.

Nee, u krijgt hier als inwoners geen last van. We werken met een bedrijf dat gecertificeerde medewerkers in dienst heeft. Dat betekent dat zij speciaal zijn opgeleid om dit werk veilig te doen. Veilig voor de omgeving en veilig voor de mensen die het werk doen.

We bestrijden eerst de locaties waar de kans op schade of op verder verspreiden het grootst is. Locaties waar dat risico lager is gaan we ook bestrijden. Daarmee beginnen we binnen twee tot drie jaar.

De behandeling is intensief. Eenmaal begonnen moet die twee jaar lang steeds opnieuw worden herhaald. We willen ook eerst meer ervaring op doen met deze methode. Dat werkt het beste als we de aandacht kunnen concentreren op een beperkt aantal plekken.

Bestrijding van Japanse Duizendknoop kost veel tijd en geld. Op sommige plekken is de bestrijding lastig vanwege het soort terrein. Als op zo’n plek weinig kans op schade is, dan wegen de kosten niet op tegen wat het oplevert. De gemeente kiest er dan voor om de Japanse duizendknoop daar te laten staan. Wel proberen we te voorkomen dat de plant zich van daar uit verspreidt naar andere plekken. Daarom controleren we die locatie elk jaar opnieuw.

De plant verspreidt zich meestal via resten van wortels of stengels. In Nederland verspreidt de plant zich zelden via zaad. Resten van wortels en stengels kunnen blijven kleven aan machines die gebruikt zijn bij het onderhoud. Of ze komen terecht in het groenafval dat wordt gecomposteerd. Dat moeten we voorkomen. Daarom zetten we waarschuwingsbordjes neer op plaatsen met Japanse duizendknoop. Machines die daar onderhoud hebben gedaan, worden eerst gereinigd, voordat ze opnieuw worden ingezet. Het afval hiervan behandelen we apart.

Heeft u vragen? Stuur ons dan een bericht.

Of bekijk meer informatie via onderstaande links: