Aan de slag met veilige en vitale vakantieparken

2 oktober 2024

Met de meeste vakantieparken in de gemeente Hardenberg gaat het goed. Daar zijn we trots op. Want we zien dat ondernemers hun best doen om deze parken een visitekaartje te laten zijn voor onze gemeente. We hebben ook oog voor de vakantieparken waar het minder goed gaat. Zoals op vakantiepark De Haar in Balkbrug. We willen de leefbaarheid en veiligheid op onder andere dit vakantiepark verbeteren. Daarnaast brengen we in beeld hoe we de vakantieparken in de gemeente Hardenberg veilig en vitaal kunnen houden.

In de gemeente Hardenberg zijn meer dan 40 vakantieparken: campings en parken met recreatiewoningen. Vorig jaar is onderzocht hoe het gaat met de leefbaarheid en veiligheid op vakantieparken. Uit het onderzoek blijkt dat de situatie op de meeste vakantieparken goed is. Deze parken worden voornamelijk voor recreatie gebruikt. Wel wonen er soms mensen illegaal in een recreatiewoning.

Leefbaarheid en veiligheid

Er zijn een aantal parken met recreatiewoningen waar het minder goed gaat. Deze parken worden vaak niet meer gebruikt voor recreatie. Hier wonen bijvoorbeeld ook kwetsbare mensen met problemen. We willen de situatie op deze vakantieparken verbeteren. We richten ons eerst op vakantiepark De Haar in Balkbrug. Hier willen we de leefbaarheid en veiligheid verbeteren.

Vitale en veilige vakantieparken

De aanpak is onderdeel van het project Vitale en Veilige Vakantieparken. Dit project gaat over hoe we in de gemeente Hardenberg om willen gaan met vakantieparken. Want de vakantieparken zijn belangrijk voor de recreatieve functie van de gemeente. Dat willen we behouden, en waar mogelijk verbeteren.

In het project hebben we ook aandacht voor het handhaven van permanente bewoning van recreatiewoningen. En we brengen in beeld hoe we kwetsbare bewoners van een vakantiepark kunnen ondersteunen. Daarbij kijken we ook naar ons woonbeleid en de mogelijkheden voor andere huisvesting dan een recreatiewoning.

Samenwerking

De gemeente Hardenberg werkt bij het project samen met de politie, de Veiligheidsregio IJsselland, het RIEC en het Expertisecentrum Vitale Vakantieparken van de provincie Overijssel.