Belgische vloerenproducent Fingo vestigt zich in Hardenberg

18 juli 2024

Fingo, de Belgische producent van vloerelementen, vestigt zich in Hardenberg. Vanuit Hardenberg gaat het familiebedrijf duurzame bouwmaterialen produceren. Fingo koopt hiervoor een kavel van ongeveer 7 hectare op bedrijventerrein Broeklanden Zuid. Vandaag zetten directieleden Gert van Cauwenbergh en Bert Folbert van Fingo en wethouder Alwin te Rietstap hun handtekeningen onder de koopovereenkomst. Dat gebeurde in het bijzijn van de Overijsselse gedeputeerde Erwin Hoogland. Oost NL ondersteunde het bedrijf bij de keuze voor een nieuwe productielocatie. De bouw van de productielocatie start begin 2025. De opening is gepland in 2026. De komst van Fingo naar Hardenberg levert ongeveer 60 fulltime banen op. En een bijdrage aan de vraag naar prefab bouwmaterialen in Noordoost Nederland.

Een geschikte nieuwe plek in Hardenberg

Familiebedrijf Fingo maakt voorgefabriceerde vloerelementen voor woning- en utiliteitbouw. Fingo heeft een productiecapaciteit van bijna 2 miljoen vierkante meter vloeren op vier locaties (verdeeld over drie Belgische provincies). Er werken op dit moment ongeveer 90 mensen bij Fingo.

Strategische keuze

Fingo wil de productie uitbreiden naar Nederland, om zo ook bouwbedrijven in Noordoost-Nederland te voorzien van vloerelementen. Bij de zoektocht naar een geschikte plek viel al snel het oog op Hardenberg. Bert Folbert (directielid Fingo): “Hardenberg ligt strategisch. Op het knooppunt tussen de noordelijke provincies, de regio Zwolle, Twente/Achterhoek en Duitsland.”

Veel ondersteuning

Oost NL begeleidde Fingo de afgelopen twee jaar bij de keuze voor een nieuwe locatie. “Oost NL heeft ons over allerlei zaken geadviseerd. En in contact gebracht met partijen die maatwerk hebben geleverd om te voldoen aan de gestelde eisen. Zoals bijvoorbeeld de stikstofdepositie. Mede dankzij hen kunnen we deze nieuwe locatie bouwen in Hardenberg. Ook de gemeente Hardenberg dacht proactief mee.”

‘Een waardevolle toevoeging op het bedrijfsaanbod’

Alwin te Rietstap (wethouder economie) is blij met de keuze van Fingo voor Hardenberg: “De komst van Fingo brengt werkgelegenheid in de regio met zich mee; ongeveer 60 fulltime banen."

Bijdrage aan woningbouwopgave

"Met Fingo krijgen we er in Hardenberg ook een hoogwaardig familiebedrijf bij. Een bedrijf dat een bijdrage levert aan de vraag naar prefab bouwmaterialen. En daarmee aan de woningbouwopgave in Noordoost-Nederland. Dat maakt Fingo een waardevolle toevoeging op het bedrijfsaanbod in Hardenberg. We zijn trots dat zo’n bedrijf nadrukkelijk voor Hardenberg kiest.”

'Een prachtig familiebedrijf op een strategische plek'

Volgens Erwin Hoogland (gedeputeerde provincie Overijssel) is Overijssel niet alleen een provincie waar de innovatieve maakindustrie voorop loopt. Maar ook de provincie met de meeste familiebedrijven. “Daar hoort Fingo straks bij. Ik ben blij dat we dat met goede samenwerking voor elkaar hebben gekregen. In Hardenberg verrijst de komende jaren een prachtig familiebedrijf. Op een strategische plek; met toegang tot de Nederlandse én Duitse markt. En met Overijsselse mkb’ers, die als toeleverancier en afnemer kunnen fungeren.”

'Oplossingen voor duurzame bouwproducten'

Ook volgens projectmanager Peter van Houten (Oost NL) dragen de activiteiten en producten van Fingo direct bij aan de woningopgave. Zowel in de regio als daarbuiten. “Het bedrijf kenmerkt zich door innovatie. Op de eerder gerealiseerde locaties investeert Fingo volop in duurzame productiefaciliteiten, met een verminderde impact op het klimaat. We willen meer bouwen, maar willen dat ook op een efficiënte en duurzame manier doen. Voor de toenemende vraag naar duurzame (bouw)producten heeft Fingo uitstekende oplossingen.”

Slim omgaan met energieopwekking en -gebruik

Het elektriciteitsnet in Nederland staat onder druk. Ook in Hardenberg. Fingo heeft een plan om slim om te gaan met energieopwekking en -gebruik. Dat plan is gevormd in goede samenwerking met provincie Overijssel, Tennet, Enexis, Oost NL en externe deskundigheid. “We hebben uitgebreide simulaties uitgevoerd. Door het toepassen van de juiste energie-infrastructuur hebben we nu een mooie oplossing in handen”, zegt Gert van Cauwenbergh (directielid, Fingo).

Samenwerken met bedrijven in de regio

Fingo werd ruim 75 jaar opgericht. Het bedrijf kent een familiecultuur met een warm en menselijk hart. Kernwaarden zijn: samenwerken, innoveren en duurzaamheid. De algemene leiding van Fingo is inmiddels in handen van de derde generatie van de familie: Gert van Cauwenbergh.

Toekomstvisie

Fingo investeert permanent in onderzoek en ontwikkeling. En in het verbeteren en vereenvoudigen van processen en productiemethoden. Maar ook in relaties waarbij korte communicatielijnen, zowel intern als extern, de norm zijn. De vloerenproducent wil in Hardenberg verbinding zoeken met andere regionale bedrijven die passen bij de werkzaamheden van Fingo.