Controles bij horecazaken

28 september 2023

De gemeente heeft op 8 september integrale controles uitgevoerd. Tijdens zo’n controle controleren we of de wet- en regelgeving wordt nageleefd. Bij een aantal horecazaken hebben we overtredingen gezien. Denk hierbij aan brandveiligheid, milieuwetgeving en arbeidstijden.

We voeren integrale controles samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Nederlandse Arbeidsinspectie, Douane, Omgevingsdienst IJsselland, Veiligheidsregio en politie uit. Met deze onaangekondigde integrale controles willen we meer zicht krijgen op wat er speelt bij de horeca in onze gemeente.

 

Ondernemers weerbaarder maken tegen ondermijnende criminaliteit

 

Een ander doel van de controles is dat horecaondernemers weten waar ze op moeten letten om ondermijnende criminaliteit in hun bedrijf te voorkomen. Want ook horecaondernemers lopen het risico hiermee (onbewust) te maken te krijgen.

 

Horecaondernemers vaak een doelwit

 

Doordat er veel contant geld in de horeca gebruikt wordt, is het makkelijk om daar geld wit te wassen. Ook worden horecaondernemers soms betrokken bij drugshandel of illegaal gokken. Horecaondernemers kunnen juridisch aansprakelijk worden gesteld voor de strafbare feiten die in hun pand of onder de vlag van hun onderneming gepleegd worden. De gemeente wil horecaondernemers en de omgeving bewust maken van deze risico’s.

 

Veiligheid en leefbaarheid

 

De controles worden ook gedaan om de veiligheid en leefbaarheid in de gemeente Hardenberg te vergroten. In de toekomst voeren we ze dan ook vaker uit.

 

Meld (vermoedens van) illegale activiteiten

 

Ook u kunt helpen bij het tegengaan van ondermijnende criminaliteit. Vermoedt u illegale activiteiten in uw omgeving? Of hebt u het gevoel dat er iets niet klopt? Meld dit dan! Dat kan:

 

  • Bij de politie via telefoonnummer (0900) 88 44
  • Bij de gemeente via telefoonnummer 140523
  • Bij Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer (0800) 70 00, of online via www.meldmisdaadanoniem.nl.

 

Meer informatie? Kijk dan op hardenberg.nl/criminaliteit.