Energieprogramma: op weg naar energieneutraal

15 november 2024

De gemeente Hardenberg zet de stap naar een comfortabel en betaalbaar energiesysteem in 2050. Een systeem dat klaar voor de toekomst en waarbij er bijna geen CO2-uitstoot meer is. In het Energieprogramma staat wat we hiervoor gaan doen.

Bekijk het energieprogramma (pdf, 1,89 MB)

De gemeente Hardenberg wil fossiele brandstoffen vervangen door duurzame energiebronnen. We noemen dit de energietransitie. Het doel is om de CO2-uitstoot in 2050 terug te brengen naar bijna nul. Om dat te bereiken wil de gemeente energie besparen door zuinig om te gaan met energie. En de energie die we gebruiken zoveel mogelijk duurzaam opwekken.

Actie blijft nodig

Wethouder Werner ten Kate: “Actie blijft nodig zodat we ook in de toekomst voldoende en betaalbare energie hebben. Want we gebruiken met z’n allen steeds meer energie en vooral elektriciteit. Bedrijven hebben energie nodig om te groeien en ontwikkelen. We gebruiken energie om onze huizen te verwarmen. En voor onze voertuigen. Dat we die energie zoveel mogelijk duurzaam opwekken staat voorop. Want de klimaatverandering raakt onze economie en samenleving.”

Een betrouwbaar, duurzaam en toekomstbestendig energiesysteem

Om de CO2-uitstoot in Hardenberg terug te brengen, zijn volgens Werner ten Kate veranderingen nodig. “We moeten allemaal aan de slag en iedereen moet mee kunnen doen. Daarbij willen we ook dat inwoners betaalbaar en comfortabel kunnen wonen en zich kunnen verplaatsen. Bedrijven moeten zich kunnen ontwikkelen. En we moeten zorgen voor nieuwe woningen en bedrijventerreinen. Dit vraagt om een betrouwbaar, duurzaam en toekomstbestendig energiesysteem.”

In het Energieprogramma staat wat we hiervoor in de gemeente Hardenberg gaan doen.

Woningen en gebouwen energiezuinig maken

Woningen, winkels, bedrijfsgebouwen en maatschappelijke gebouwen zorgen voor meer dan de helft van de CO2-uitstoot. Daarom blijft de gemeente inwoners helpen bij het energiezuinig maken van hun woning. Hiervoor zijn er energiebespaarroutes per woningtype. Vanaf 2026 gaat de gemeente samen met de woningcorporatie, netwerkbedrijven en plaatselijk belangen meer wijkgericht aan de slag om gebruik van aardgas in woningen terug te brengen. Mogelijk zijn ook micro-warmtenetten of groen gas een oplossing. Nieuwe woningen worden nu energiezuinig en straks volledig emissieloos gebouwd.

Voor maatschappelijke organisaties is er financiële ondersteuning voor energiemaatregelen.

Bedrijven komen zelf in actie om hun gebouwen, bedrijfsvoering en transport energiezuinig te maken.

Voldoende energie beschikbaar

Bedrijven moeten voldoende energie hebben om zich te ontwikkelen en te kunnen verduurzamen. Daarvoor moet het elektriciteitsnet verzwaard worden. De gemeente maakt zich hiervoor sterk. De gemeente wil ook helpen door innovaties te ondersteunen. Zoals het opwekken, opslaan en uitwisselen van energie in een Smart Energy Hub of gebruik van groen gas of waterstof.

Duurzaam vervoer

We stimuleren inwoners, bedrijven en voetgangers om te kiezen voor de fiets of het openbaar vervoer, of over te stappen op elektrisch vervoer. Hiervoor zorgen we voor goede fietsverbindingen en willen we de bereikbaarheid met openbaar vervoer verbeteren. Ook werken we mee aan laadpunten voor elektrische auto’s.

Duurzame energie

Doordat we geen fossiele brandstoffen meer gebruiken, stijgt de vraag naar elektriciteit. Die elektriciteit willen we duurzaam opwekken. In de gemeente Hardenberg moeten er tot 2030 10 tot 15 windturbines bij komen. Die kunnen het best op bedrijventerreinen komen, want bedrijven vragen veel energie. De provincie Overijssel beoordeelt plannen voor windturbines en bepaalt wie een vergunning krijgt.

Voor het verwarmen van huizen, productie bij bedrijven of als brandstof voor auto’s is duurzaam gas een oplossing. Samen met de netwerkbedrijven willen we meer duurzaam gas opwekken in onze gemeente.

Eigen gebouwen energiezuinig maken

De gemeente bezit veel gebouwen. Zoals het gemeentehuis, de gemeentewerf, zwembaden, sportaccommodaties, wijkgebouwen en schoolgebouwen. We willen die gebouwen sneller energiezuinig maken en de CO2-uitstoot terugbrengen naar bijna nul.

Het energieloket helpt

Het Energieloket speelt een belangrijke rol bij de energietransitie. Vanuit het Energieloket geven de Energiecoaches advies. Het Energieklusteam helpt bij kleine maatregelen en er zijn subsidies.

Vraag en aanbod bij elkaar brengen

Het aanpakken van netcongestie is ingewikkeld. Netbeheerders zijn hiermee bezig. De gemeente wil bijdragen door plannen op elkaar af te stemmen. En door vraag en aanbod en aanbod van energie bij elkaar te brengen. Ook helpt de gemeente innovaties verder.

Het ontwerp van het Energieprogramma ligt vanaf donderdag 14 november ter inzage.