Grondstoffen en afval nog beter scheiden

15 november 2024

We willen in de gemeente Hardenberg meer waardevolle grondstoffen inzamelen. En afval zoveel mogelijk voorkomen. Daarom voeren we ons nieuwe grondstoffenplan uit. Huishoudens kunnen direct aan de slag door hun grondstoffen en afval nog beter te scheiden. In de loop van 2025 verandert het een en ander aan de manier waarop we grondstoffen en afval inzamelen.

In onze nieuwe grondstoffenplan staat wat we gaan doen om afval zoveel mogelijk te voorkomen. En om nog meer waardevolle grondstoffen in te zamelen. 

De meeste huishoudens hebben een groene container voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en een oranje container voor plastic, metalen en drankkartons (PMD). Glas kan naar de glasbak. Verenigingen zamelen oud papier en karton (OPK) in. Ook zijn er bakken en inzamelpunten voor textiel. Toch bestaat het grootste deel van het huishoudelijk restafval in de grijze container uit GFT, PMD, glas, en oud papier. Dit zijn waardevolle en herbruikbare grondstoffen die nu onnodig verbrand worden en zo verloren gaan. Het verbranden van afval kost veel geld. We kunnen ons afval dus veel beter scheiden. En zo de waardevolle grondstoffen behouden om ze opnieuw te gebruiken. 

“Iedereen kan thuis direct beginnen”

Volgens wethouder Werner ten Kate is het voor veel mensen al een gewoonte om hun afval te scheiden: “Afval scheiden is een normaal onderdeel van het huishouden. Daarvoor zijn al de nodige mogelijkheden. Maar we zien ook dat we per inwoner nog meer dan 100 kilo restafval per jaar ophalen. Als we ons afval nog beter van de grondstoffen scheiden, kunnen we dat terugbrengen naar 50 kilo per inwoner per jaar. We willen daarbij helpen door de inzamelmogelijkheden voor waardevolle grondstoffen te verbeteren. In de loop van 2025 gaat er dus het een en ander veranderen. Maar iedereen kan thuis direct beginnen met het nog beter scheiden van afval en grondstoffen. Ook daar willen we inwoners bij helpen door goed uit te leggen wat je met grondstoffen kunt doen en waar we ze inzamelen.”

Minder restafval door goed scheiden

Als huishoudens afval en grondstoffen beter scheiden, houden ze minder restafval over. Daarom haalt ROVA restafval straks nog 1 keer per 6 weken aan huis op. Wie toch niet uitkomt, kan het restafval tegen betaling wegbrengen naar een ondergrondse container. In de loop van 2025 komen er daarvoor tientallen ondergrondse containers bij. Rond de jaarwisseling kunnen inwoners meedenken over de plekken van deze containers. Pas als de extra ondergrondse containers er staan, halen we het restafval minder vaak op.

Meer mogelijkheden voor GFT-inzameling

We maken het mogelijk voor inwoners van hoogbouwwoningen om hun GFT-afval gescheiden in te zamelen. Begin volgend jaar vragen we de bewoners of zij van deze mogelijkheid gebruik willen maken en of ze een eigen container bij hun appartementengebouw willen. ROVA plaatst deze containers in de loop van 2025.

Meer extra mogelijkheden

  • Het aantal keren dat ROVA de PMD-container leegt verandert niet. Wel kunnen huishoudens in de loop van 2025 een extra oranje container aanvragen.
  • Ook komen er extra containers voor textiel.
  • Om meer grof huishoudelijke afval in te zamelen, rijdt de GRIP-wagen vanaf de tweede helft van 2025 door de gemeente Hardenberg.
  • In het voorjaar van 2025 komt de ‘ja-ja’ sticker voor ongeadresseerd reclamedrukwerk. Huishoudens zonder sticker krijgen dan geen ongeadresseerd reclamedrukwerk, maar wel huis-aan-huisbladen.

Beter scheiden is minder betalen

De afvalstoffenheffing blijft kostendekkend, met een vast tarief en een variabel tarief per aanbieding van het restafval (diftar). Wel veranderen we de verhouding met een lager vast deel en een hoger variabel deel. Huishoudens die hun afval en grondstoffen goed scheiden, betalen dan minder. We veranderen dit per 1 januari 2026. 

Ook vervalt dan de korting op de afvalstoffenheffing voor de huishoudens die nu hun GFT niet kunnen scheiden van het restafval.