Meer bevoegdheden voor boa’s in de gemeente Hardenberg

9 oktober 2024

De buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) van de gemeente Hardenberg hebben vanaf nu meer bevoegdheden. Zo mogen ze als het nodig is een aanhouding verrichten, waar nodig is geweld gebruiken, en fouilleren. Hun uitrusting wordt uitgebreid met handboeien. Deze mogen ze gebruiken als hun veiligheid in het geding is. Ook mogen ze optreden bij sommige verkeersovertredingen door fietsers of voetgangers.

De gemeente Hardenberg zet boa’s in om de leefbaarheid en veiligheid in de gemeente te vergroten. Boa’s hebben de bevoegdheid om bekeuringen uit te delen voor overtredingen. Ook handhaven ze bij overlast door bijvoorbeeld hangjongeren, afval op straat of parkeerovertredingen. Ze werken vaak samen met de politie.

‘Een situatie onder controle krijgen’

De boa’s in de gemeente Hardenberg hebben vanaf nu meer bevoegdheden. Zo mogen ze in voorkomende gevallen een aanhouding verrichten. Als het nodig is mogen ze ook geweld gebruiken of fouilleren. Daarnaast mogen ze handboeien gebruiken.

Burgemeester Maarten Offinga: “Onze boa’s zijn goed getraind. Ook in de manier waarop zij overtreders kunnen aanspreken op hun gedrag. Daarmee proberen ze een aanhouding te voorkomen. In de meeste gevallen krijgen ze de situatie onder controle. Helaas kan het gebeuren dat een situatie uit de hand loopt. En dat onze boa’s te maken krijgen met agressie of geweld. Dan is het prettig dat de boa’s een overtreder met handboeien onder controle kunnen krijgen.”

Bevoegdheden in het verkeer

Nieuw is ook dat boa’s mogen optreden als fietsers of voetgangers door rood fietsen of lopen, wanneer de fietsverlichting niet in orde is of wanneer fietsers hun telefoon vasthouden. Ze kunnen dan een boete geven. De boa’s doen dit in afstemming met de politie, zodat ze op dezelfde manier controles uitvoeren. Ook organiseren de boa’s en de politie gezamenlijke acties om de verkeersveiligheid te vergroten.

Training en examen

Alleen boa’s die elk jaar een training volgen en examen doen, mogen de handboeien gebruiken. Bij de training leren ze hoe ze een aanhouding moeten uitvoeren, wanneer ze geweld mogen toepassen, mogen fouilleren en wanneer ze handboeien mogen aanleggen. Alle Hardenbergse boa’s hebben deze training en het examen succesvol gedaan en herhalen dit jaarlijks.

Afspraken

Over het optreden bij verkeersovertredingen zijn afspraken gemaakt met het politie en het Openbaar Ministerie.