Meer kans op werk voor statushouders

11 juli 2024

16 statushouders volgden de afgelopen 20 weken een training bij het Alfa-college om hun kansen op werk te vergroten. Een mooie samenwerking tussen Alfa-college, stichting Beroepsopleidingen Noord-Oost-Overijssel (BONO), het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en de gemeenten Hardenberg en Ommen. Op woensdag 10 juli kregen zij hun certificaat als afsluiting van de training.

Op 1 maart startte de groep met de ‘introductieopleiding voor productie- en logistiekmedewerker’. Het gaat om mensen die nog niet, of nog maar pas, zijn begonnen met inburgeren. Ze hebben wel allemaal een verblijfsvergunning. Elke vrijdag kregen zij les op het Alfa-college in Hardenberg. Met als doel: de stap van inburgeren naar werk zoeken te verkleinen. Zodat de statushouders zo snel mogelijk aan het werk kunnen. Omdat de meeste statushouders nog Nederlands aan het leren zijn, was er een tolk bij de lessen aanwezig.

Kennismaken met de Nederlandse werkcultuur

Docenten Marcel Bouwhuis en Gerwin Slot gaven de lessen. “Die gingen over logistieke processen en veiligheid”, vertelt Gerwin Slot. “Ze deden ook het VCA-examen. En haalden een heftruckcertificaat.” Marcel Bouwhuis vertelt dat het om meer gaat dan alleen kennisoverdracht. “De echte toegevoegde waarde zit in het sociale aspect en het kennismaken met de Nederlandse werkcultuur. Hoe zit een ploegendienst in elkaar? Wat verwacht een Nederlands werkgever van een werknemer? Wat moet je doen als je ziek bent of naar de tandarts moet? Hoe krijg je salaris? Bij wie kan je terecht als je schulden hebt? Of andere problemen? Dat kwam allemaal aan de orde.”

Een gemotiveerde groep mensen

Marcel vond het ontzettend leuk om deze groep mensen les te geven. “Ze zijn heel erg gemotiveerd. Het doel was om een aantal cursisten te begeleiden naar een passende baan in de maakindustrie. Maar nu ik de groep heb leren kennen, weet ik zeker dat we die verwachting naar boven kunnen bijstellen.”

Belangrijk om certificaten te halen

Seyed Jaba Peikarian uit Dedemsvaart en Basam Mahmoud uit Hardenberg volgden de cursus in het Alfa-college. Basam komt uit Syrië: “Het is in Nederland belangrijk om certificaten te halen. Dus heel fijn dat deze mogelijkheid er is. Het is een leuke opleiding, met fijne docenten. Ze kunnen goed uitleggen. Het leukste vind ik dat we verschillende dingen leren. Niet alleen over logistiek en veiligheid. Maar ook over hoe je met je werkgever moet omgaan en bijvoorbeeld vakantie moet aanvragen.”

Een goede voorbereiding op het werk

Seyed is het daar helemaal mee eens. “Dit is een goede voorbereiding op het werk dat ik hier wil gaan doen.” Seyed komt uit Iran en werkte daar met assemblage van tractoren. Hij begon als monteur en werkte zich op tot ploegleider. Hij ziet zich in de toekomst werken als monteur van cv-ketels en warmtepompen. En wil graag aan de slag. “Ik wil ook zelf de gemeente helpen met het zoeken naar een passende baan. Want ik wil graag met plezier naar mijn werk gaan.”

Basam was ondernemer. Hij had een eigen zaak op het gebied van kunststof deuren en kozijnen. Hij zou graag aan de slag willen bij een klein bedrijf. “Dan kan ik snel mensen leren kennen en goed samenwerken. Dat vind ik belangrijk.”

Speeddate met collega’s gemeente Hardenberg

De deelnemers zijn uitgenodigd voor een ‘speeddate’. Om kennis te maken met de accountmanagers van team Werk & Inkomen van de gemeente Hardenberg. De accountmanagers adviseren werkgevers over de inzet van personeel. Daarbij richten zij zich vooral op mensen met een uitkering, mensen uit het doelgroepenregister en statushouders. Zij hebben veel contact met bedrijven in de gemeente Hardenberg. En helpen de deelnemers bij het vinden van werk. 

Verbeteren zelfredzaamheid

Stichting BONO helpt inwoners van de gemeente Hardenberg die na lange tijd weer aan het werk willen. Die hun kennis willen uitbreiden. Of het werkveld van de procestechniek willen ontdekken. De combinatie van theorie en praktijk helpt bij het verbeteren van de taalbeheersing en zelfredzaamheid. In 2024 wil de stichting een aantal statushouders en kansrijke asielzoekers aan het werk helpen. In de regio en binnen de procesindustrie. Dit leertraject helpt dit doel te bereiken.

Bedrijven gezocht!

De gemeente Hardenberg zoekt bedrijven in de gemeente Hardenberg en omstreken, waar de gemotiveerde deelnemers aan de slag kunnen. Bedrijven die open staan voor een kennismaking en meer willen weten over de mogelijkheden voor de inzet van deze gemotiveerde deelnemers, kunnen mailen naar ondernemen@hardenberg.nl.