Nieuwe locaties opvang Oekraïners

12 juli 2024

De eerste Oekraïners komen vanaf 15 juli naar tijdelijke opvanglocatie voor Oekraïners in Oud-Bergentheim. Er zijn meer opvangplekken nodig. Daarom gaan we onderzoeken of het mogelijk is een terrein aan de Kellerlaan in Hardenberg in te richten als tijdelijke opvanglocatie. We blijven ook zoeken naar nieuwe plekken.

Door de oorlog in Oekraïne komen er nog steeds Oekraïners naar Nederland. De gemeenten in Nederland regelen opvangplekken. De Rijksoverheid verwacht dat er op 1 januari 2025 120.0000 gemeentelijke opvangplekken nodig zijn. De opdracht voor de gemeente Hardenberg is om te zorgen voor 712 opvangplekken. Samen met inwoners zoekt de gemeente naar plekken waar een tijdelijke opvanglocatie mogelijk is.

Camperlocatie Schöttink in (Oud-)Bergentheim gaat 15 juli open

In (Oud)-Bergentheim is camperlocatie Schöttinck in (Oud-)Bergentheim ingericht als tijdelijke opvanglocatie voor Oekraïense ontheemden. In totaal is hier plek voor 25 woonunits zodat hier ongeveer 100 mensen kunnen wonen. De eerste 14 woonunits zijn geplaatst. We verwachten de eerste mensen uit Oekraïne hier vanaf 15 juli 2024 op te vangen.

Onderzoek naar mogelijkheden terrein aan J.C. Kellerlaan in Hardenberg

Aan de J.C. Kellerlaan in Hardenberg ligt een braakliggend terrein dat kansrijk is om in te richten als tijdelijke opvanglocatie. Het gaat om het terrein tussen het tuincentrum, zwembad De Slag en de bedrijven op het Wavin-terrein. We gaan onderzoeken of het haalbaar is om deze locatie in te richten met woonunits waar mensen uit Oekraïne tijdelijk kunnen wonen.

We gaan niet verder met het onderzoek naar het terrein bij De Vlegge in Sibculo

Ook een terrein in de buurt van De Vlegge in Sibculo was in beeld om in te richten als tijdelijke opvanglocatie. Voor deze locatie hebben we een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. En er zijn gesprekken gevoerd met de buurt. Er is geen zicht op overeenstemming over het aanleggen/gebruiken van een toegangsweg naar een tijdelijke opvanglocatie. Dat maakt dat het nu niet haalbaar is om dit terrein in te richten als tijdelijke opvanglocatie. Daarom heeft het college van B&W besloten om niet verder te gaan met het ontwikkelen van dit terrein tot tijdelijke opvanglocatie.

We blijven zoeken naar geschikte plekken

Om aan onze opgave te voldoen zijn nog meer plekken nodig. Daarom blijven we zoeken naar plekken die geschikt zijn om in te richten als grote opvanglocatie voor een periode van 3 jaar. De precieze duur is afhankelijk van de situatie in Oekraïne. Als het opvangen van Oekraïense ontheemden niet meer nodig is, stopt de opvang. Als de opvang na 3 jaar nog wel nodig is, kan de termijn na een evaluatie met de buurt met nog eens 2 jaar verlengd worden.