Onderzoek naar locatie voor opvang asielzoekers

19 augustus 2024

Begin 2026 staat het asielzoekerscentrum (azc) 10 jaar aan de Jachthuisweg in Hardenberg. De overeenkomst met het COA loopt in februari 2026 af. Deze overeenkomst kunnen we niet verlengen.

Sinds 1 februari van dit jaar geldt in Nederland de Spreidingswet. Daarmee hebben alle gemeenten de wettelijke taak om asielzoekers op te vangen. Met de wet wil het Rijk komen tot een eerlijker verdeling van asielzoekers over gemeenten. Op dit moment voldoen we met het azc Hardenberg aan de Spreidingswet.

Het kabinet heeft gezegd de Spreidingswet te willen terugtrekken en te komen met een nieuwe Asielcrisiswet. Het is nog niet duidelijk wanneer dit gebeurt en wat de gevolgen hiervan zijn. Wel is de verwachting dat de behoefte aan opvangplekken voor asielzoekers in Nederland blijft. 

We bereiden ons erop voor dat we ook na 2026 een opgave hebben in het opvangen van asielzoekers waarvan de gemeente Hardenberg een evenredig deel op zich wil of moet nemen. Daarbij gaan we uit van het opvangen van 400 vluchtelingen. We komen tot dit aantal op basis van verwachtingen van het aantal opvangplekken dat nodig is en een gelijke en eerlijke verdeling over de gemeenten. 

We zoeken locaties om vluchtelingen op te vangen

We willen ons goed voorbereiden en zoeken daarom naar een of meerdere plekken waar we in totaal ongeveer 400 vluchtelingen kunnen opvangen. We kijken zelf naar geschikte plekken en doen een beroep op onze inwoners. Kent u een terrein of een gebouw dat geschikt (te maken) is en:

  • binnen of naast bestaand bebouwd gebied staat;
  • vanaf 1 maart 2026 beschikbaar is om minimaal 50 vluchtelingen op te vangen? 

Stuur een mail naar vluchtelingen@hardenberg.nl.

Globaal locatieonderzoek

In een algemeen locatieonderzoek beoordelen we alle mogelijke locaties. Daarbij nemen we ook de huidige plek van het azc Hardenberg mee. Daarbij zijn we ons ervan bewust dat in 2026 de huidige omwonenden gedurende tien jaar een azc in hun buurt hebben. We beoordelen ook de plekken die inwoners ons sturen. Bij het beoordelen kijken we naar een aantal eisen. Zoals bereikbaarheid, de omgeving en beschikbaarheid van een stroomaansluiting. Ook kijken we naar de afstand tot voorzieningen zoals openbaar vervoer, winkels, gezondheidszorg en scholen in de buurt. Want we vinden het belangrijk dat kansrijke asielzoekers snel kunnen meedoen in onze samenleving. We verwachten dat het algemene locatieonderzoek eind september klaar is.

Diepgaand onderzoek naar kansrijke locaties

Uit het algemene locatieonderzoek komen kansrijke locaties naar voren. Daarmee bedoelen we plekken die aan de eisen voldoen. We vragen dan de gemeenteraad om een of meer van deze plekken verder en uitgebreid te onderzoeken. Op dat moment informeren we de omwonenden van de locaties die we uitgebreid gaan onderzoeken. Zij kunnen ook meedenken over kansen of problemen. 

De gemeenteraad besluit

Het uitbreide onderzoek naar de kansrijke locaties is eind 2024 klaar. Het college van B&W doet op basis van het onderzoek een voorstel aan de raad om een of meerdere locaties te kiezen en uit te werken. De gemeenteraad besluit of en waar de gemeente Hardenberg vanaf maart 2026 asielzoekers opvangt.