Overijssel levert plannen asielopgave aan bij minister

13 november 2024

Commissaris van de Koning Andries Heidema heeft het provinciale verslag en plan over asielopvang in Overijssel naar de minister van Asiel en Migratie gestuurd. Andries Heidema is voorzitter van de Provinciale Regietafel in Overijssel. In dat verslag staat welke gemeenten opvang gaan leveren en met hoeveel plekken. Zodat dit past bij de Spreidingswet. Het aantal opvangplekken groeit de komende jaren tot 5.699. De Overijsselse gemeenten komen samen tot 90 procent van dit aantal gevraagde opvangplekken. De gemeente Hardenberg vangt op dit moment 800 asielzoekers op. Tot maart 2026 blijven we in het azc 700 asielzoekers opvangen. Daarnaast is er een tijdelijke noodopvang in Loozen waar 100 asielzoekers worden opgevangen. Over hoe het daarna verder gaat zijn nog geen afspraken gemaakt.

Afstemming

De Spreidingswet zegt dat er in Overijssel 6.325 plekken moeten komen. Daarom zijn gemeenten met elkaar in gesprek gegaan over welke gemeenten opvang gaan leveren en met hoeveel plekken. De uitkomst is dat in gemeenten 61 procent van de gevraagde plekken tussen 1 juli 2025 en 1 februari 2026 beschikbaar zijn. Veel gemeenten zijn nog bezig om asielopvang mogelijk te maken. Maar het proces rondom locatiekeuze en definitieve besluitvorming is nog niet afgerond. Als deze plannen doorgaan leveren de Overijsselse gemeenten 90 procent van het aantal gevraagde opvangplekken.

Hardenberg vangt asielzoekers op

In Hardenberg vangen we wij tot maart 2026 700 asielzoekers op in het asielzoekerscentrum Hardenberg. En op De Roskamp in Loozen vangen we maximaal 100 statushouders en kansrijke asielzoekers op. Elk halfjaar wordt bekeken of we deze noodopvanglocatie verlengen.

De asielopgave in de toekomst

Commissaris van de Koning Andries Heidema vraagt de minister om de Spreidingswet volledig uit te blijven voeren totdat er in Nederland voldoende opvangplekken voor asielzoekers zijn: “De aankondiging om de wet misschien in te trekken leidde tot onduidelijkheid en vertraging. Dit heeft een wissel getrokken op politieke en bestuurlijke bereidheid om te voldoen aan de Spreidingswet. Burgemeesters en andere lokale bestuurders kwamen hierdoor vaak in een lastige situatie bij het geven van uitleg over mogelijke opvanglocaties aan omwonenden. Juist bij een kwestie waar draagvlak zo belangrijk is helpt dat niet.”

Vervolg

De minister neemt voor het eind van het jaar een verdeelbesluit, dat zij baseert op de twaalf provinciale verslagen. Als provincies een passende en uitvoerbare verdeling hebben, wordt deze overgenomen. Als dat niet is gelukt, kan de minister in het verdeelbesluit het resterende deel van de opgave aan gemeenten toekennen. Daarmee krijgen gemeenten een wettelijke taak om het aantal toegewezen opvangplekken te regelen voor 1 juli 2025.