Project update Vechtrijk Gramsbergen

4 januari 2024

In 2021 hebben de gemeente Hardenberg en Waterschap Vechtstromen samen met de inwoners van Gramsbergen de Visie 'Vechtrijk Gramsbergen' opgesteld. Deze visie is het resultaat van de bewonersparticipatie. Daarin dachten we samen na over de inrichting van de Vecht en het Vechtdal rondom Gramsbergen.

In de zomer van 2023 werkte aannemer Nonak uit Ommen volop aan de uitvoering van fase 1 van deze visie. Vlak voor de start van het hoogwaterseizoen (in oktober) heeft Nonak de laatste zaken afgerond en het terrein opgeruimd. Met zichtbaar resultaat!

 

Inrichting Stadsfront

 

In het stadsfront is een aantrekkelijk gebied voor dagrecreatie, met een haven met aanlegvoorzieningen voor bootjes. Het binnenterrein heeft rolstoeltoegankelijke paden. En er zijn visplekken. Deze plekken zijn ook rolstoeltoegankelijk. In dit voorjaar voert de aannemer nog een aantal werkzaamheden uit. Zoals het inrichten en inzaaien van het terrein rond de haven.

 

Nevengeul

 

Meer noordelijk zit nu een meestromende nevengeul. Zo ontstaat nieuwe waternatuur, die het voor vissen mogelijk maakt om verder stroomopwaarts (naar het Duitse deel van de Vecht) te zwemmen. Aan het begin van de nevengeul (bij de Haandrik) zit een inlaatwerk. Deze regelt hoeveel water door de nevengeul gaat.

 

Tijdelijke brug

 

Er lag tijdelijk een brug over de Vecht om overlast zoveel mogelijk te beperken. De brug werd gebruikt om grond voor de aanleg van de haven en de nevengeul af te voeren met vrachtwagens. Zo hoefden de vrachtwagens niet door Gramsbergen. Nu is de uitvoering klaar. En de tijdelijke brug weer weg.

 

Het gezicht naar de rivier

 

Doordat het hoogwaterseizoen weer is begonnen, voert de aannemer nog een aantal werkzaamheden in het voorjaar van 2024 uit. Daarmee is de eerste fase van de Visie Vechtrijk Gramsbergen klaar. Met de nieuwe inrichting langs de Vecht keert Gramsbergen het gezicht weer naar de rivier.