Provinciale Staten stemmen in met windbeleid Overijssel

16 oktober 2024

Provinciale Staten hebben op 9 oktober ingestemd met het nieuwe windbeleid van de provincie Overijssel. Het doel van dit beleid is om in 2030 in Overijssel 2,3 TWh windenergie op te wekken. Voor de gemeente Hardenberg start de aanmeldperiode voor initiatiefnemers om een aanvraag te doen bij de provincie.

Met het nieuwe windbeleid neemt provincie Overijssel de regie als het gaat om windenergie. Een groot deel van de gemeente Hardenberg is in het windbeleid aangewezen als voorkeursgebied om windenergie op te wekken. Om te voorkomen dat de windturbines zomaar overal worden geplaatst, heeft de gemeente Hardenberg afspraken gemaakt met de provincie. Deze afspraken gelden per 1 november 2024. Er is onder meer afgesproken hoeveel windturbines er maximaal mogen komen, wanneer aanvragen kunnen worden ingediend door initiatiefnemers, en waar turbines kunnen komen.

Aanmeldperiode windturbines op bedrijventerreinen

In de gemeente Hardenberg is ruimte om tot 2030 nog maximaal 200 GWh windenergie op te wekken. Dat zijn 10 tot 15 windturbines. Initiatiefnemers met een plan voor windturbines op de bedrijventerreinen Broeklanden, Nieuwe Haven, Rollepaal of de zandwinplas bij Balderhaar kunnen zich van 16 oktober 2024 tot 15 februari 2024 melden bij de provincie Overijssel. Na deze aanmeldperiode beoordeelt de provincie de plannen. En kiest de provincie de beste plannen uit. Initiatiefnemers van die projecten mogen hun plan verder ontwikkelen, en een vergunning aanvragen. Ook worden dan allerlei onderzoeken gedaan. Uit deze onderzoeken moet blijken of een windproject kan doorgaan.

De tweede aanmeldperiode voor de gemeente Hardenberg begint in april en loopt tot en met juni 2025.

Meer informatie

Op www.overijssel.nl/wind legt de provincie de procedure uit.