“Het verduurzamen van je huis is actueler dan ooit. Met de winter op komst en de stijgende energieprijzen blijkt de noodzaak om energie te besparen steeds dringender”, vertelt wethouder Werner ten Kate. “Door energiebesparende maatregelen te nemen, maak je je huis energiezuiniger. En bespaar je op de energierekening. Maar die maatregelen kosten ook geld. Daarom zijn er voor woningeigenaren verschillende subsidies en regelingen beschikbaar.”
Geld lenen voor energiebesparende maatregelen bij het Nationaal Warmtefonds
Met een financiering uit het Nationaal Warmtefonds kunnen woningeigenaren meer dan 25 energiebesparende maatregelen betalen. Het gaat bijvoorbeeld om isolatie, maatregelen om de woning duurzaam te verwarmen zoals een warmtepomp, zonneboiler of warmteterugwinsysteem, of het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen. Woningeigenaren kunnen bij het Nationaal Warmtefonds geld lenen tegen aantrekkelijke voorwaarden. In sommige gevallen is de rente zelfs 0%. Ook kleine Verenigingen van Eigenaars kunnen bij het Nationaal Warmtefonds terecht.
Tot 30% subsidie voor de kosten van isolatie of duurzame warmte
Woningeigenaren die hun huis isoleren of die een (hybride) warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet aanschaffen, kunnen gebruik maken van de ‘Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’ (ISDE). De subsidie voor één isolatiemaatregel is 15% van de kosten. Bij twee maatregelen is de subsidie 30% van de kosten. De subsidie voor een warmtepomp is altijd 30% van de kosten, ook als iemand geen andere maatregelen neemt.
Isolatiesubsidie van € 2.500 voor woningeigenaren met een laag inkomen
Voor woningeigenaren met een inkomen tot het sociaal minimum is er een speciale isolatiesubsidie. De subsidie is maximaal € 2.500 voor spouwmuur en/of bodemisolatie. Dit bedrag is voor de meeste woningen voldoende. De subsidieregeling is ook voor inwoners van de gemeente Hardenberg.
Verzilverlening Hardenberg
Met de verzilverlening kunnen woningeigenaren van 58 jaar of ouder hun huis levensloopbestendig verbouwen én verduurzamen. Hiervoor wordt de overwaarde van het huis gebruikt. De maandlasten blijven gelijk.
Subsidie energiebesparing voor Verenigingen van Eigenaars
Verenigingen van Eigenaars die isolatiemaatregelen willen nemen, kunnen gebruik maken van de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). De subsidie is bedoeld voor advies of uitvoering van isolatiemaatregelen, of advies over een oplaadpunt voor elektrische auto’s op het parkeerterrein.
Meer weten? Ga naar het Energieloket of Startpunt Duurzaam Hardenberg
Op www.energielokethardenberg.nl staat allerlei informatie over het verduurzamen van je woning. Woningeigenaren kunnen er advies krijgen over energiemaatregelen die passen bij hun eigen woning. Persoonlijk advies van een duurzaamheidsgids is ook mogelijk. Of doe de subsidiecheck om te kijken welke regelingen en subsidies er nog meer zijn.
Op de bovenverdieping van natuuractiviteitencentrum De Koppel zit het ‘Startpunt Duurzaam Hardenberg’. Met informatie over energiebesparing in huis, stroom opwekken, afval en waterverbruik. Het Startpunt Duurzaam Hardenberg is tijdens de openingstijden van De Koppel vrij te bezoeken. Aan het Startpunt zijn twaalf duurzaamheidsgidsen verbonden. Zij beantwoorden vragen van bezoekers. Ook helpen ze om de meest logische stap te vinden om energie te besparen of je energierekening omlaag te brengen. Iedere zaterdagmiddag van 14.00-15.00 uur is er een duurzaamheidsgids in het Startpunt. Op andere momenten kan men zijn of haar telefoonnummer achterlaten. De duurzaamheidsgids neemt dan contact op.