Terugblik werksessie Groene & Gezonde maatlat

22 juli 2024

Op 15 juli was er een werksessie in het gemeentehuis over de maatlat. Raadsleden, de kritische vrienden, inwoners en geïnteresseerden gingen samen aan de slag.

Wat vinden we belangrijk bij nieuwe woonwijken

Eerst was er een gezamenlijk deel met een algemene uitleg over de maatlat. En over het proces tot nu toe. Daarna werd in 3 werksessies verder gesproken over: klimaatadaptatie (aanpassen aan extremer weer), positieve gezondheid en biodiversiteit en natuur.  

Medewerkers van de gemeente en van bureaus Posad Maxwan en W/E adviseurs begeleidden de sessies. Met stickers konden deelnemers aangeven wat ze belangrijk vinden. En wat zeker terug moet komen bij een nieuwe woonwijk. Zoals hoeveel groen moet er zijn, gaat langzaam verkeer voor of auto’s, hoe beschermen we de biodiversiteit van dat gebied en hoe zorgen we dat mensen veel kunnen bewegen in hun wijk?  

Leren aan de hand van echte voorbeelden

De komende maanden gaan we bij een aantal nieuwe woonwijken kijken wat de punten uit de sessies betekenen voor het ontwerp van die wijk. Dan wordt onderzocht of wat we graag willen ook kan. Wat dat betekent voor het ontwerp van de wijk, de kosten en de planning. We noemen dit ‘ontwerpend onderzoek’. We leren aan de hand van echte voorbeelden. Zo ontwikkelen we een maatlat die past bij de gemeente Hardenberg. 

Groene & Gezonde Maatlat

De gemeenteraad vindt een groene en gezonde leefomgeving heel belangrijk. Daarom is de raad bezig met het opzetten van een Groene & Gezonde Maatlat. Dat is een methode om biodiversiteit, klimaat en gezondheid te meten. En om te bepalen wat we met die thema’s willen doen bij nieuwe en bestaande woonwijken en bedrijventerreinen.