De Gashouder is industrieel erfgoed en een icoon als het gaat om de energievoorziening van vroeger. Van 1932 tot 1987 leverde deze gashouder stadsgas uit steenkool. “Inwoners keken vroeger hoe hoog hij stond. Was hij vol, dan kon je bijvoorbeeld de was doen.” Het gebouw bleef staan en werd in 2009 verplaatst en omgevormd tot theater. Na vijftien jaar intensief gebruik is het theater toe aan vernieuwing.
Uniek in de gemeente
De gemeente Hardenberg investeert fors in de verduurzaming. “We bouwen een aardwarmte-installatie in en vernieuwen het verwarmings- en ventilatiesysteem”, zegt wethouder Alwin Mussche. De Gashouder is uniek en belangrijk voor kunst en cultuur. “Het is een plek met een bijzondere huiskamersfeer waar uiteenlopende voorstellingen plaatsvinden”, vult de voorzitter aan.
De verduurzaming biedt ook mogelijkheden om het pand qua logistiek en interieur te verbeteren. “We pakken direct de inrichting aan met betere toegankelijkheid voor mensen met een handicap. Er komen kortere looplijnen voor vrijwilligers. En een verbeterde artiestenruimte en een sfeervolle foyer”, vertelt Meine Fernhout.
De gemeente Hardenberg betaalt de verduurzaming. Stichting Gashouder is verantwoordelijk voor de herinrichting. “Een hele opgave. We betalen het van eigen budget, een bijdrage van het Fonds Maatschappelijke Initiatieven en Oegema Transport als hoofdsponsor.” Ook diende de stichting een aanvraag bij Leader, een Europees subsidieprogramma.
Belang voor de regio
De Gashouder draait op een grote groep vrijwilligers en trekt jaarlijks duizenden bezoekers uit de regio én daarbuiten. “Kunst en cultuur geven ontspanning, prikkelen de verbeelding en bieden jongeren een uitlaatklep. Dat willen we in elke kern van onze gemeente ondersteunen”, zegt de wethouder.
De verduurzaming is inmiddels gestart. Vanaf mei begint de herinrichting, zodat op 1 september de deuren weer open kunnen. “We willen weer vijftien jaar vooruit met een toekomstbestendige Gashouder”, besluit voorzitter Meine. “Het wordt mooier, duurzamer én gastvrijer.”