• Home
  • Nieuwsoverzicht
  • Zilveren Erepenning Menslievend Hulpbetoon voor inwoonster gemeente Hardenberg

Zilveren Erepenning Menslievend Hulpbetoon voor inwoonster gemeente Hardenberg

5 april 2024

Op vrijdag 5 april reikte burgemeester Offinga de Erepenning van Menslievend Hulpbetoon in zilver uit aan een inwoonster van de gemeente Hardenberg. Met gevaar voor eigen leven zette zij zich bij een steekincident tijdens haar werk op een buitengewone manier in voor haar collega en redde zij haar het leven.

Tijdens haar werk bij CTP Veldzicht in Balkbrug op 5 november 2022 was Krista uit de gemeente Hardenberg getuige en slachtoffer van een steekincident. Door haar pogingen de dader van haar collega weg te schoppen weerhield zij hem van verder insteken op haar collega. Hiermee redde zij haar collega het leven. Hierbij keerde de dader zich ook tot haar en werd zij zelf ook gestoken. Tijdens dit tragische steekincident kwam een andere medewerker van Veldzicht om het leven.

Krista heeft zich hiermee op een buitengewone wijze ingezet voor haar medemens. Daarom heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd haar de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in zilver te verlenen. Dit is de oudste en belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor dappere daden die zijn verricht buiten de strijd (oorlogssituatie of terrorisme). De onderscheiding wordt verleend aan hen die een menslievende daad hebben verricht die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering’.

Burgemeester Maarten Offinga overhandigde de erepenning op vrijdagmiddag 5 april aan Krista. In zijn toespraak benadrukte hij dat haar handelen getuigt van veel compassie, daadkracht en moed: “Je had ervoor kunnen kiezen jezelf in veiligheid te brengen. In plaats daarvan probeerde je met alles wat je in je had jouw collega te helpen. Zelfs toen de dader zich ook tot jou keerde. Je hebt niet geaarzeld en koos niet voor jezelf, maar voor jouw collega. Zelfs onder deze angstige omstandigheden. Bij deze menslievende daad hoort een bijzondere blijk van waardering en dankbaarheid.”