Plan afval- en grondstoffeninzameling
In het Gemeentelijke Grondstoffenbeleidsplan staan maatregelen om in de gemeente Hardenberg meer waardevolle grondstoffen in te zamelen. Zodat er nog maar weinig afval overblijft.
Grondstoffenbeleidsplan
We zorgen voor het inzamelen van huishoudelijk afval. Groente-, fruit- en tuinafval (GFT), plastic, metalen en drankkartons (PMD), oud papier en karton (OPK) en glas zamelen we al gescheiden in. Het huishoudelijk restafval dat nog overblijft bestaat voor 80% uit waardevolle en herbruikbare grondstoffen die nog gescheiden kunnen worden.
Bekijk het Grondstoffenbeleidsplan (pdf, 695,80 KB)
Per inwoner zamelen we nog ruim 100 kilo restafval per jaar in. Die hoeveelheid nam de afgelopen jaren nauwelijks af. Het inzamelen en verwerken van restafval kost veel geld. Dit wordt naar verwachting alleen nog maar duurder. Daarbij komt er veel CO2 vrij. Waardevolle en herbruikbare grondstoffen gaan verloren.
In het nieuwe gemeentelijke grondstoffenbeleidsplan 2024-2030 staat dat de gemeente waardevolle grondstoffen nog beter gescheiden wil inzamelen. Zo kunnen we de hoeveelheid restafval in 2030 terugbrengen naar 50 kilo per inwoner per jaar. Hierdoor verbranden we minder restafval en stoten we minder CO2 uit.
Om dit doel te bereiken, willen we afval zoveel mogelijk voorkomen. Dat kan door hergebruik van producten of waardevolle grondstoffen te stimuleren. En door nog meer GFT, textiel, PMD of kapotte apparaten gescheiden in te zamelen. In het plan staat dat het voor alle inwoners zo makkelijk mogelijk moet zijn om grondstoffen gescheiden aan te bieden. In sommige gevallen is maatwerk nodig.
Maatregelen vanaf 2025
In het grondstoffenplan staan concrete maatregelen die we vanaf 2025 nemen. De maatregelen richten zich op preventie & bewustwording, service & inzamelvoorzieningen, prijsprikkel/diftar en techniek & innovatie.
We gaan inwoners goed en op een positieve manier informeren over de mogelijkheden om afval te voorkomen en het beter en meer scheiden van afval. Hergebruik van producten zorgt voor minder afval. Daarom stimuleren we inwoners meer duurzame producten te kopen die langer meegaan, wijzen we op de mogelijkheden voor reparatie in een repair café en stimuleren we hergebruik met bijvoorbeeld ruilmarkten.
Inwoners van hoogbouwwoningen hebben per jaar ruim 20 kilo aan GFT. Zij willen hun GFT-afval graag gescheiden aanbieden. Dat wordt vanaf 2025 mogelijk. Hierdoor daalt de hoeveelheid restafval per inwoner met 3 kilo.
Restafval wordt nu nog elke 4 weken huis-aan-huis ingezameld, maar inwoners bieden hun restafval gemiddeld minder vaak aan. Daarom gaan we het restafval vanaf 2025 nog 1 keer per 6 weken inzamelen. Daarna kan de gemeente ervoor kiezen restafval nog minder vaak aan huis in te zamelen.
Naast de huis-aan-huis inzameling komt er voor iedereen de mogelijkheid om restafval tegen betaling weg te brengen naar een ondergrondse container. Huishoudens in het buitengebied kunnen een extra minicontainer aanvragen.
We breiden het aantal textielcontainers uit van 17 naar 22. Ook door goed uit te leggen wat er allemaal in de textielcontainer mag, kunnen we meer textiel gescheiden inzamelen.
Om verspilling van papier tegen te gaan, voeren we vanaf 2025 de ja/ja-sticker in. Hierbij ontvangen huishoudens zonder sticker geen ongeadresseerd reclamedrukwerk, maar wel huis-aan-huisbladen. Alleen huishoudens met deze ja/ja-sticker krijgen ongeadresseerd reclamedrukwerk. We maken eind 2024 bekend hoe u een ja/ja-sticker kunt krijgen.
Zo gaat het werken met de nieuwe en bestaande stickers:
Geen sticker: Geen reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen.
Ja/ja-sticker: Wel reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen.
Nee/ja-sticker: Geen reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen.
Nee/nee-sticker: Geen reclamefolders, geen huis-aan-huisbladen.
We onderzoeken hoe de milieustraat beter gebruikt kan worden. Ook zetten we het Grondstoffen Inleverpunt (GRIP-wagen) in om buiten de milieustraat meer grondstoffen in te zamelen. Denk aan klein chemisch afval, kleine hoeveelheden piepschuim, vlakglas of elektrische apparaten.
De afval-app van ROVA wordt in de loop van 2025 uitgebreid met een scheidingswijzer. Of inzicht in het aantal aanbiedingen.
De afvalstoffenheffing blijft kostendekkend, met een vast tarief en een variabel tarief per aanbieding van het restafval (diftar). Wel staat in het grondstoffenplan dat de verhouding kan veranderen met een lager vast deel (70%) en een hoger variabel deel (30%). Zo worden huishoudens nog meer gestimuleerd om grondstoffen te scheiden, zodat er minder restafval overblijft.
Sommige maatregelen worden nog niet ingevoerd
In het grondstoffenplan staan ook maatregelen die nog niet (meteen) worden ingevoerd.
Er is veel behoefte aan het inzamelen van luiers, maar er is in Nederland onvoldoende capaciteit om luiers te recyclen. We gaan de gescheiden inzameling van luiers onderzoeken zodra er voldoende recyclingmogelijkheden zijn.
We gaan door met het inzamelen van oud papier door vrijwilligers van verenigingen.
De inzamelfrequentie van PMD blijft gelijk. De gemeente wil inzetten op een hogere kwaliteit van het ingezamelde PMD.
We voeren de maatregelen uit het grondstoffenplan uit
Het grondstoffenbeleidsplan is nu klaar. De gemeenteraad stemde op 2 juli 2024 in met het plan. We gaan de maatregelen uit het plan uitvoeren. Daarvoor maken we een uitvoeringsplan. Ook dan kunnen inwoners weer meedenken. Bijvoorbeeld over de plekken van nieuwe textielcontainers. Of inzamelpunten voor GFT.
Bekijk het Grondstoffenbeleidsplan (pdf, 695,80 KB)