Meerjarenprogramma
Energietransitie en -innovatie
We hebben doelen en ambities voor de energietransitie. Daarbij richten we ons op energiebesparing, duurzame energie en energie-innovatie.
In het klimaatakkoord is landelijk afgesproken dat we in 2050 energieneutraal zijn. Dat betekent dat Nederland in 2030 al ruim de helft minder broeikasgassen uitstoot dan we in 1990 deden. We werken in de gemeente Hardenberg samen met onze inwoners en bedrijven aan het realiseren van deze opgave.
We hebben al verschillende stappen gezet. Maar er is nog veel te doen. We moeten energie besparen. En de energie die we gebruiken zoveel mogelijk duurzaam opwekken. Dat geldt voor inwoners, bedrijven en de gemeente zelf.
Woningen en gebouwen energiezuiniger maken
De energietransitie begint met energiebesparing. We helpen bij het energiezuiniger en vervolgens stapsgewijs aardgasvrij maken van woningen. Per woningtype maken we een energiebespaarroute. Daarin staan de stappen die nodig zijn.
Inwoners die hun woning energiezuiniger willen maken, kunnen terecht bij ons Energieloket. Ook organiseren we inkoopacties en komen er landelijke subsidies.
Huurwoningen
Voor het energiezuinig maken van huurwoningen maakt de gemeente afspraken met Vechtdal Wonen.
Bedrijven
Bedrijven kunnen stappen zetten door de samenwerking te zoeken voor een energievoorziening die klaar is voor de toekomst. De gemeente wil bedrijven helpen met onderzoek.
Duurzame energie: zon, wind en duurzaam gas
Ook het opwekken van duurzame energie is nodig is om de doelen te halen. Het gaat dan om windenergie, zonne-energie en duurzaam gas. We willen in 2030 een aanzienlijke hoeveelheid duurzame stroom opwekken met 60% windenergie en 40% zonne-energie.
Ook duurzaam gas kan een oplossing zijn om te gebruiken in plaats van aardas. Biogas, groen gas en waterstof zijn duurzame gassen.
Energie-innovatie
We kijken ook naar nieuwe vormen van duurzame energie. Of nieuwe manieren om duurzame energie op te wekken. Daarom hebben we aandacht voor innovatie.
Energie besparen bij verkeer en vervoer
We gebruiken een derde van alle energie voor verkeer en vervoer. Daarom bevorderen we gebruik van de fiets door te zorgen voor snelle fietsverbindingen. Ook willen we zorgen voor kleinschalig openbaar vervoer tussen de kleine kernen. En de bus- en treinverbindingen flink verbeteren. We zorgen dat er voldoende mogelijkheden zijn om de elektrische auto op te laden.
In de gemeente Hardenberg staan al meerdere oplaadpalen. Kijk voor een overzicht op www.oplaadpalen.nl. Voor het gebruik van een laadpaal in de openbare ruimte heeft u een laadpas nodig. Op www.laadpas.com kunt u aanbieders van laadpassen met elkaar vergelijken. En een laadpas aanvragen.
Slimme oplossingen voor krapte op het elektriciteitsnetwerk
Door alle ontwikkelingen gebruiken we steeds meer elektriciteit. Of we leveren veel elektriciteit terug. De bestaande netwerken kunnen dit niet altijd aan. We proberen in overleg met de bedrijven met slimme, lokale oplossingen te komen.