Duurzame energieopwekking

De gemeente Hardenberg heeft ambities op het gebied van duurzame energie. Daarbij werken we zoveel mogelijk samen met inwoners en partners.

Onze doelstelling is dat minimaal 30% van het energieverbruik in 2030 duurzaam wordt opgewekt. Uiteindelijk wil de gemeente Hardenberg energieneutraal zijn. Om de doelen te halen, is het opwekken van duurzame energie nodig. Het gaat om windenergie, zonne-energie en duurzaam gas.

Regionale Energiestrategie West-Overijssel

Samen met tien andere gemeenten, de provincie Overijssel, waterschappen en netbeheerders maken we een Regionale Energiestrategie (RES) voor West-Overijssel. Daarin staat hoeveel duurzame energie we tot 2030 willen opwekken. De ambitie voor West-Overijssel is dat we in 2030 1,8 TWh duurzame stroom willen opwekken met 60% windenergie en 40% zonne-energie. De gemeente Hardenberg neemt een deel voor haar rekening. 

Lees meer over de Regionale Energiestrategie West-Overijssel

Windparken in Duitsland

In de Duitse gemeenten Wielen en Itterbeck zijn plannen voor het bouwen van windmolens. De gebieden waar de windmolens moeten komen, grenzen aan de gemeente Hardenberg

Lees meer over windparken in Duitsland

De gemeente Hardenberg en de provincie Overijssel hebben afspraken gemaakt over windenergie in de gemeente Hardenberg. In de gemeente Hardenberg is ruimte om tot 2030 nog maximaal 200 GWh windenergie op te wekken met 10 tot 15 windmolens. De provincie Overijssel beoordeelt plannen van initiatiefnemers en geeft vergunningen af. De afspraken tussen de gemeente en de provincie staan in het concept-windbeleid van de provincie Overijssel. Als Provinciale Staten van Overijssel instemmen met het windbeleid, kunnen initiatiefnemers van windmolens op bedrijventerreinen in de gemeente Hardenberg vanaf half oktober 2024 een aanvraag doen bij de provincie. In het voorjaar van 2025 volgt een tweede ronde voor de ruimte die dan nog over is.

Lees meer op de pagina over het windbeleid

In 2017 wees de gemeenteraad het gebied tussen Bergenheim, Kloosterhaar en Sibculo aan als mogelijke locatie voor het opwekken van duurzame elektriciteit met windturbines. Tussen 2019 en 2021 was er een gebiedsproces.

Lees meer over dit gebiedsproces

Duurzaam gas

Duurzaam gas kan een oplossing zijn om te gebruiken in plaats van aardas. Biogas, groen gas en waterstof zijn duurzame gassen. In onze gemeente maken boeren door vergisting al duurzaam gas. Netwerkbedrijven gebruiken dit in het bestaande netwerk.

We willen meer duurzaam gas maken en gebruiken in de gemeente. En vraag en aanbod van energie meer en beter op elkaar afstemmen. Bijvoorbeeld door energie te gebruiken wanneer de zon schijnt. Of als het hard waait.