Windenergie in de gemeente Hardenberg

Provincie Overijssel beoordeelt plannen voor windenergie in de gemeente Hardenberg

De gemeente Hardenberg en de provincie Overijssel hebben afspraken gemaakt over windenergie in de gemeente Hardenberg. In de gemeente Hardenberg is ruimte om tot 2030 nog maximaal 200 GWh windenergie op te wekken met 10 tot 15 windmolens. De provincie Overijssel beoordeelt plannen van initiatiefnemers en geeft vergunningen af. De afspraken tussen de gemeente en de provincie staan in het concept-windbeleid van de provincie Overijssel. Als Provinciale Staten van Overijssel instemmen met het windbeleid, kunnen initiatiefnemers van windmolens op bedrijventerreinen in de gemeente Hardenberg vanaf half oktober 2024 een aanvraag doen bij de provincie. In het voorjaar van 2025 volgt een tweede ronde voor de ruimte die dan nog over is.

De provincie Overijssel werkt aan ‘windbeleid’. Hierin legt de provincie vast dat er in 2030 in Overijssel 2 Twh aan windenergie wordt opgewekt. Om dat doel te halen zijn ongeveer 90 extra windturbines in Overijssel nodig. De provincie Overijssel bepaalt waar deze windturbines kunnen komen en geeft hiervoor vergunningen af. 

In het concept van het provinciale windbeleid staat dat er in Overijssel vier voorkeursgebieden zijn om windenergie op te wekken. Binnen deze voorkeursgebieden mogen er alleen nog maar clusters van vier of meer windturbines neergezet worden. Hiermee wil de provincie versnippering in het landschap voorkomen. Een van de voorkeursgebieden ligt in de gemeenten Ommen en Hardenberg. De gemeente Hardenberg is in z’n geheel onderdeel van dit voorkeursgebied, met uitzondering van de laagvliegroute. 

De provincie Overijssel heeft met de meest Overijsselse gemeenten zogenaamde ‘programmeringsafspraken’ gemaakt over hoeveel windturbines er maximaal in een gemeente mogen komen. Met deze afspraken wil de provincie ervoor zorgen dat de windturbines niet lukraak worden geplaatst. Ook maken de provincie en de gemeenten afspraken over wanneer aanvragen kunnen worden ingediend en voor welke plekken.

Provinciale Staten neemt in oktober 2024 een besluit over het windbeleid. Als Provinciale Staten instemmen, kunnen initiatiefnemers bij de provincie Overijssel een plan indienen. 

De gemeente Hardenberg heeft de volgende afspraken gemaakt met de provincie Overijssel:

  • In de gemeente Hardenberg is ruimte om tot 2030 nog maximaal 200 GWh windenergie op te wekken. Dat zijn 10 tot 15 windmolens. Het precieze aantal windmolens is afhankelijk van het vermogen. De totale ruimte is 235 GWh windenergie, maar een deel daarvan wordt al opgewekt in Windpark De Veenwieken (35 GWh). 
  • Initiatiefnemers met plannen om windmolens te plaatsen kunnen zich in twee ronden melden bij de provincie Overijssel.

Eerste ronde 

  • Van 15 oktober tot en met 15 februari 2025 kunnen initiatiefnemers met een plan voor windmolens op de volgende plekken een plan indienen bij de provincie
    • bedrijventerreinen Rollepaal in Dedemsvaart
    • bedrijventerrein Broeklanden in Hardenberg
    • Bedrijventerrein Nieuwe Haven in Hardenberg
    • zandwinplas Balderhaar in Kloosterhaar
  • De provincie beoordeelt deze plannen en bepaalt of initiatiefnemers hun plan verder kunnen uitwerken. 

Na deze eerste ronde is eind februari 2025 duidelijk hoeveel ruimte er nog over is voor windenergie in de gemeente Hardenberg. Dit is 200 GWh minus de hoeveelheid op te wekken windenergie bij de plannen uit de eerste ronde.

Tweede ronde

  • Van 1 maart tot en met 31 mei 2025 kunnen alle andere initiatiefnemers met een plan voor windmolens in het voorkeursgebied Ommen-Hardenberg een aanvraag doen bij de provincie Overijssel. Ook het windbos langs de N36 is onderdeel van deze ronde. 
  • De provincie beoordeelt ook de plannen uit deze tweede ronde en bepaalt welke plannen verder uitgewerkt kunnen worden. 

Lees meer over het provinciale windbeleid.

 

De gemeenteraad van Hardenberg stemde in mei 2024 in met de afspraken. Daarbij vroeg de gemeenteraad de provincie Overijssel nadrukkelijk om onder andere rekening te houden met de volgende punten: 

  • Bij het afgeven van een vergunning voor plannen voor windmolens houdt de provincie rekening met plannen voor windparken in de buurt of over de grens in Duitsland.
  • Inwoners/omwonenden worden door de initiatiefnemer en de provincie betrokken bij het uitwerken van de plannen. In de Omgevingswet is geregeld dat participatie primair bij de initiatiefnemer ligt.
  • Inwoners of ondernemers werken samen in een energiecoöperatie en zijn voor minimaal 50% eigenaar van de windmolens
  • Inwoners van de gemeente Hardenberg worden goed en tijdig geïnformeerd. 

Initiatiefnemers met plannen voor het opwekken van windenergie moeten zelf de omgeving informeren en betrekken. Het is dan ook goed mogelijk zij hun ideeën of plannen presenteren op een website of tijdens een informatieavond. Dat betekent nog niet dat deze plannen ook doorgaan, omdat de provincie eerst toestemming moet geven om de plannen verder uit te werken. En omdat de totale hoeveelheid windenergie die in de gemeente Hardenberg wordt opgewekt niet hoger mag zijn dan 235 GWh.

Op dit moment zijn de volgende initiatieven in de gemeente Hardenberg bekend: