Programma Energie: op weg naar energieneutraal

We zetten de stap naar een comfortabel en betaalbaar energiesysteem in 2050. Een systeem dat klaar is voor de toekomst en waarbij er bijna geen CO2-uitstoot meer is. In het Programma Energie staat wat we hiervoor gaan doen.

We vervangen fossiele brandstoffen door duurzame energiebronnen. We noemen dit de energietransitie. Het doel is om de CO2-uitstoot in 2050 terug te brengen naar bijna nul. Om dat te bereiken willen we energie besparen door zuinig om te gaan met energie. En de energie die we gebruiken zoveel mogelijk duurzaam opwekken.

Een betrouwbaar, duurzaam en toekomstbestendig energiesysteem

Om de CO2-uitstoot in Hardenberg terug te brengen, zijn veranderingen nodig. Want we gebruiken met z’n allen steeds meer energie en vooral elektriciteit. Bijvoorbeeld om onze huizen te verwarmen. En voor onze voertuigen.

We willen ook dat inwoners betaalbaar en comfortabel kunnen wonen en zich kunnen verplaatsen. Onze bedrijven hebben energie nodig om te groeien en ontwikkelen. En we moeten zorgen voor nieuwe woningen en bedrijventerreinen.

Om ook in de toekomst voldoende en betaalbare energie te hebben, hebben we een betrouwbaar, duurzaam en toekomstbestendig energiesysteem nodig. Daarvoor moeten we allemaal aan de slag. En iedereen moet mee kunnen doen.

Woningen en gebouwen energiezuinig maken

We blijven helpen bij het energiezuinig maken van de woning. Want woningen zorgen samen met winkels, bedrijfsgebouwen en maatschappelijke gebouwen voor meer dan de helft van de CO2-uitstoot. Er zijn al energiebespaarroutes per woningtype.

Het Energieloket is belangrijk bij de energietransitie. Vanuit het Energieloket geven de Energiecoaches advies. Het Energieklusteam helpt bij kleine maatregelen. En we bieden subsidies.

Dit doen we al

  • Voor het energiezuinig maken van huurwoningen maken we afspraken met Vechtdal Wonen.
  • Vanaf 2026 gaan we samen met de woningcorporatie, netwerkbedrijven en plaatselijk belangen meer wijkgericht aan de slag om gebruik van aardgas in woningen terug te brengen. Mogelijk zijn ook micro-warmtenetten of groen gas een oplossing. Nieuwe woningen worden nu energiezuinig en straks volledig emissieloos gebouwd.
  • Voor maatschappelijke organisaties is er financiële ondersteuning voor energiemaatregelen.

Bedrijven en energie

Bedrijven komen zelf in actie om hun gebouwen, bedrijfsvoering en transport energiezuinig te maken. Zij moeten voldoende energie hebben om zich te ontwikkelen en te kunnen verduurzamen. Daarvoor moet het elektriciteitsnet verzwaard worden. We maken ons hiervoor sterk. We willen bedrijven helpen door innovaties te ondersteunen. Zoals het opwekken, opslaan en uitwisselen van energie in een Smart Energy Hub. Of gebruik van groen gas of waterstof.

Duurzaam vervoer

We stimuleren inwoners, bedrijven en voetgangers om te kiezen voor de fiets of het openbaar vervoer. Of over te stappen op elektrisch vervoer. Hiervoor zorgen we voor goede fietsverbindingen. En willen we de bereikbaarheid met openbaar vervoer verbeteren. We werken mee aan laadpunten voor elektrische auto’s.

In de gemeente Hardenberg staan al meerdere oplaadpalen. Kijk voor een overzicht op www.oplaadpalen.nl. Voor het gebruik van een laadpaal in de openbare ruimte heeft u een laadpas nodig. Op www.laadpas.com kunt u aanbieders van laadpassen met elkaar vergelijken. En een laadpas aanvragen.

Vraag een openbare laadpaal aan 

Duurzame energie

Doordat we geen fossiele brandstoffen meer gebruiken, stijgt de vraag naar elektriciteit. Die elektriciteit willen we duurzaam opwekken. In de gemeente Hardenberg moeten er tot 2030 zo'n 10 tot 15 windturbines bij komen. Die kunnen het best op bedrijventerreinen komen, want bedrijven vragen veel energie. De provincie Overijssel beoordeelt plannen voor windturbines. En bepaalt wie een vergunning krijgt.

Voor het verwarmen van huizen, productie bij bedrijven of als brandstof voor auto’s is duurzaam gas een oplossing. Samen met de netwerkbedrijven willen we meer duurzaam gas opwekken in onze gemeente.

Eigen gebouwen energiezuinig maken

De gemeente bezit veel gebouwen. Zoals het gemeentehuis, de gemeentewerf, zwembaden, sportaccommodaties, wijkgebouwen en schoolgebouwen. We willen die gebouwen sneller energiezuinig maken en de CO2-uitstoot terugbrengen naar bijna nul.

Beschikbaarheid van elektriciteit en netverzwaring

Het elektriciteitsnet kan de vraag naar stroom niet aan. Dit noemen we netcongestie. Vooral bedrijven hebben hier last van. Netbeheerders werken aan een oplossing. De gemeente wil bijdragen door plannen op elkaar af te stemmen. En door vraag en aanbod van energie bij elkaar te brengen. Ook helpt de gemeente innovaties verder.

De buurtaanpak

Netbeheerder Enexis verzwaart het laagspanningsnet wijk voor wijk met een buurtaanpak. Dit gebeurt op basis van een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente. Hierin is ook het ruimtelijk mogelijk maken van de verzwaring meegenomen. Gramsbergen, Sibculo en Kloosterhaar zijn als eerste aan de beurt.

Zo verliep het proces

De raad van de gemeente Hardenberg stelde het Programma Energie op 20 maart 2025 unaniem vast. Het Programma Energie is een vrijwillig programma onder de Omgevingswet.

We hebben het Programma Energie in concept voorgelegd aan betrokken organisaties en een vertegenwoordiging van onze inwoners. In het participatieverslag staat wat we met de ontvangen suggesties en adviezen hebben gedaan. En hoe we die hebben verwerkt in ons Programma Energie.

Het Programma Energie lag van donderdag 12 november tot  vrijdag 27 december 2024 ter inzage gelegen. De ontvangen reacties zijn verwerkt in de Reactienota en het Programma Energie. Met dit proces wilden we de kwaliteit van het Programma Energie verder verhogen. En voldoen aan de procesverplichtingen die gelden voor vrijwillige programma’s onder de Omgevingswet.

Documenten