Verkoopprocedure 'De Kuilen IV' in Bruchterveld

Op 27 maart 2025 start de inschrijving voor de gemeentelijke bouwkavels en CPO-kavel in Bruchterveld. In deze verkoopprocedure worden de procedure voor de gemeentelijke bouwkavels en de daarbij geldende voorwaarden beschreven.

Vanaf dan worden de volgende stappen doorlopen:

  1. Gedurende de periode van 27 maart 2025 tot 18 april 2025 kan iedereen zijn/haar interesse voor de bouwkavels in De Kuilen IV Bruchterveld kenbaar maken door een inschrijfformulier (met DigiD) in te vullen via de gemeentelijke website.
  2. Wilt u zich inschrijven voor een kavel voor een 2-onder-1-kapwoning? Dan moet er altijdeen medebouwer zijn. De bouwer en medebouwer schrijven zich al koppel in (dus voor twee kavels).
    1. Kunt u geen medebouwer vinden? Neem dan contact op met het Woonteam. Zij brengen u in contact met belangstellenden voor een 2-onder-1-kapwoning (voor zover aanwezig). Kun u dan nog geen medebouwer vinden? Dan kunt u zich niet inschrijven.
    2. Heeft u samen met uw medebouwer tijdens de loting een kavel bemachtigd, maar ziet/zien u en/of uw medebouwer tijdens de optieperiode af van de kavel? Dan bent u ook de optie en betaalde optiegelden kwijt.
  3. De inschrijvingen worden vervolgens gecheckt bij de Gemeentelijk basis administratie (GBA).
  4. Er wordt geloot, tenzij de kavels kunnen worden toegewezen. Dit kan alleen als er bij inschrijving geen kavels over ingeschreven zijn. Bij een dubbele inschrijving op welke kavel dan ook, wordt er geloot voor alle kavels voor welk type kavel men zich heeft ingeschreven (vrijstaande of 2-onder-1-kapwoning). De lotingsprocedure is als volgt:
    1. De inschrijvers worden uitgenodigd voor de loting.
    2. Alle aanwezige inschrijvers ontvangen op de avond van de loting een nummer voor de loting.
    3. De (eventuele) loting / toewijzing vindt plaats op 24 april 2025. Locatie: volgt.
    4. De loting wordt, in het bijzijn van een notaris, verzorgd door een wethouder of andere vertegenwoordiger van de gemeente Hardenberg.
    5. Er vindt en loting plaats voor de kavel voor de vrijstaande woning en een loting voor de kavel voor de 2-onder-1-kapwoning.
    6. De wethouder of gemeentelijke vertegenwoordiger trekt een nummer dat hoort bij een inschrijver.
    7. De naam van de inschrijver wordt door de wethouder of gemeentelijke vertegenwoordiger voorgelezen en de inschrijver komt naar voren of iemand van het Woonteam komt naar de inschrijver toe.
    8. Vervolgens wordt door de inschrijver een keuze gemaakt uit de kavel die nog beschikbaar is. Is er een keus gemaakt dan wordt de betreffende kavel gemarkeerd en worden de gegevens van de inschrijver (hierna te noemen optant) genoteerd.
    9. De optant voor deze kavel heeft vanaf dat moment een optie op de kavel.
    10. Achter een kavel kunnen op de verlotingsavond zelf maximaal twee reservekandidaten worden geplaatst. Deze reserveplekken worden op dezelfde avond verloot.
    11. Als een gewenste kavel niet meer beschikbaar is dan kan iemand zich, mits er niet meer dan twee reserves zijn, als reserve laten plaatsen achter desbetreffende kavel.
  5. De optant dient binnen 2 weken na de loting het optiebedrag van € 400 over te maken Hiervoor ontvangt de optant een factuur.
  6. Vanaf de eerst volgende werkdag na de lotingsavond kan een ieder de ‘overgebleven’ kavels in optie nemen of zich reserve laten zetten achter de in optie gegeven kavels. Er mogen dan meer dan 2 reserves achter een kavel worden gezet. Toewijzing vindt plaats op basis van volgorde van binnenkomst per mail of telefonisch contact.

Voorwaarden bij uitgifte kavels

Voor de kavels gelden de volgende voorwaarden:

  1. Dubbele inschrijvingen (bijvoorbeeld inschrijving voor vrijstaand én 2-onder-1-kapwoning en samenwonende koppels of koppels die gaan samenwonen die ieder op eigen naam inschrijven) worden uitgesloten van loting.
  2. Voor alle kavels geldt een zelfbewoningsplicht van 3 jaar.
  3. Kavels zijn niet overdraagbaar aan anderen. De kavels zijn ook niet bedoeld voor projectontwikkeling.

Meer informatie over verplichting zelfbewoning en verbod op doorverkoop

Algemene aandachtspunten

Voor de bouwkavels gelden de volgende aandachtspunten:

  • Is een optant een koopstarter? Dan kan onder voorwaarden gebruik worden gemaakt van de starterslening. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Woonteam van de gemeente Hardenberg.
  • Win informatie in bij aannemers of informeer wat het gaat kosten om een CPO-project te realiseren.
  • Breng de overige kosten in beeld. Het zijn niet alleen de kavel en de woning die kosten met zich meebrengen. Er zijn namelijk ook bijkomende kosten, zoals de aansluiting zoals de aansluiting op nutsvoorzieningen, kadasterkosten, notariskosten en niet te vergeten de inrichting van de tuin.
  • In de brochureregeling staat een handig overzicht met regelingen waar de koper onder voorwaarden gebruik van kan maken.
  • Informeer bij een hypotheekverstrekker naar de mogelijkheden. Afhankelijk van de hypotheekverstrekker neemt dit traject vanaf het eerste bezoek tot een offerte ongeveer twee maanden in beslag. Zorg dat u de benodigde informatie voor handen heeft. Denk hierbij aan loongegevens, geldige ID-bewijzen, pensioengegevens, wel of geen BKR-registratie. In een later stadium vraagt de hypotheekverstrekker ook om de aannemings- en koopovereenkomst.
  • Wanneer u kiest voor een notaris buiten de gemeentegrenzen, kan dit extra kosten met zich meebrengen (zoals volmacht/onderzoekskosten etc.). Deze kosten zijn voor de koper.
  • Informeer wat de regels en voorschriften zijn volgens het bestemmingsplan. Dit voorkomt verrassingen bij een aanvraag omgevingsvergunning. Neem bij vragen contact op met de publieksdienst van de gemeente Hardenberg op 14 0523.
  • Tevens vindt u de informatie over het bestemmingsplan op www.ruimtelijkeplannen.nl/view. Onder plannaam vult u De Kuilen IV in.
  • Is de koopakte nog niet gepasseerd? Houd er dan rekening mee dat acties die u onderneemt, zoals het laten uitvoeren van een sonderingsonderzoek, het maken van de bouwtekening of het aanvragen van een omgevingsvergunning, voor eigen rekening en risico zijn.
  • Wanneer u als koper daadwerkelijk overgaat tot het kopen van de kavel, tekent u de koopovereenkomst van de kavel. Het heeft de voorkeur om de overdracht van de grond en het eventueel afsluiten van hypotheekakten bij één en dezelfde notaris te regelen.
  • De definitieve koopovereenkomst passeert bij de notaris op hetzelfde moment als de hypotheek.
  • Vraag de benodigde vergunningen aan. Neem voor meer informatie hierover contact op met de publieksdienst van de gemeente Hardenberg op 14 0523. Het aanvragen van een omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuwe woning duurt ongeveer acht weken. Hierna zal een kwaliteitsborger de vergunning toetsen (meer informatie over de Wet kwaliteitsborging). Daarna volgt er nog een bezwaartermijn van 6 weken, waarna de vergunning onherroepelijk is.
  • U kunt nu het contract met de aannemer tekenen.

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer weten over het inschrijven en kopen van een kavel? Of over de regelingen? Bel of mail met het Woonteam van de gemeente Hardenberg: 14 0523 of woonteam@hardenberg.nl.