Verkoopprocedure CPO 'De Kuilen IV' in Bruchterveld

Vanaf 27 maart 2025 kan door CPO-groepen worden ingeschreven voor de koop van de CPO-kavel in Bruchterveld. Vanaf de inschrijving tot het aangaan van de koopovereenkomst voor de CPO-kavel worden de volgende stappen doorlopen:

  1. Vanaf 27 maart 2025 tot 18 april 2025 kan een groep van zes personen, die behoort tot de doelgroep starters en/of senioren zoals beschreven in de ‘Uitvoeringsregels Gronduitgifte in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), zijn interesse voor de CPO-kavel kenbaar maken door te mailen naar woonteam@hardenberg.nl.
  2. De binnengekomen inschrijving(en) word(t)(en) vervolgens gecheckt bij de GBA).
  3. Na het eindigen van de inschrijvingsperiode wordt de CPO-groep die in aanmerking komt voor de koop van de CPO-kavel geselecteerd. Voor deze selectie geldt het volgende:
    • Indien slechts één CPO-groep zich heeft ingeschreven en deze CPO-groep voldoet aan de indieningsvereisten, wordt deze CPO-groep geselecteerd;
    • Indien zich meerdere CPO-groepen hebben ingeschreven die allen voldoen aan de indieningsvereisten, wordt de CPO-groep die voldoet aan de meeste in de ‘Uitvoeringsregels Gronduitgifte in CPO’ genoemde optionele vereisten geselecteerd;
    • Indien zich meerdere CPO-groepen hebben ingeschreven die allen voldoen aan de indieningsvereisten en die allen in gelijke mate voldoen aan de in de ‘Uitvoeringsregels Gronduitgifte in CPO’ genoemde optionele vereisten, wordt de CPO-groep die voor koop van de CPO-kavel in aanmerking komt door loting geselecteerd.
  4. Nadat een CPO-groep is geselecteerd, wordt de CPO-groep in contact gebracht met adviesbureau USHI die de CPO-groep gaat begeleiden tot het moment dat de CPO-groep een stichting of vereniging heeft opgericht. Er worden daarbij ook afzonderlijke gesprekken met de leden van de CPO-groep gevoerd.
  5. De CPO-groep richt een vereniging of stichting op waarbij in de statuten en/of reglementen, de doelstelling en de regels die gelden voor (de leden) van de CPO-groep worden vastgelegd.
  6. De gemeente en de door de CPO-groep opgerichte vereniging of stichting sluiten een verkoopovereenkomst voor de CPO-kavel.

Voorwaarden bij uitgifte CPO-kavel

Voor de CPO-kavel gelden de volgende voorwaarden en uitgangspunten:

  1. Dubbele inschrijvingen (bijvoorbeeld samenwonende koppels of koppels die gaan samenwonen die ieder op eigen naam inschrijven in verschillende CPO-groepen) worden uitgesloten van loting.
  2. De CPO-groep (in oprichting) is verplicht om zich, ook nadat een vereniging of stichting is opgericht, te laten begeleiden door een bouwbegeleidingsbureau. Het Kenniscentrum Bouwen USHI (bouwbegeleiding) wordt op kosten van de gemeente ingehuurd. USHI begeleidt de CPO-groep op kosten van de gemeente in elk geval tot het moment dat er een stichting of vereniging is opgericht. Dit is exclusief het door CPO-optanten te betalen optievergoedingsbedrag en andere kosten, zoals kosten voor het oprichten van de vereniging of stichting en kosten die hiermee annex zijn.
  3. Inschrijfkosten voor deelname worden pas in rekening gebracht nadat de CPO-groep is geselecteerd. De CPO-optant betaalt € 250 per persoon. Deze kosten worden niet terugbetaald bij geen deelname aan de CPO-groep. Als CPO-optanten tussentijds hun deelname beëindigen, wordt de optievergoeding niet terugbetaald.
  4. Voor de CPO-kavel geldt een zelfbewoningsplicht van 3 jaar. De CPO-kavel is niet overdraagbaar aan anderen. Ook is de CPO-kavel niet bedoeld voor projectontwikkeling.
  5. De vierkante-meterprijs exclusief btw voor de CPO-kavel bedraagt € 165 (kosten koper).
  6. Voor een starterswoning geldt een maximum woonoppervlak van 80 vierkante meter bruto vloeroppervlak (bvo) voor tussenwoningen en 85 vierkante meter bvo voor hoekwoningen.
  7. Voor een starterswoning geldt een maximum kaveloppervlak 115 vierkante meter.
  8. Nadat de CPO-groep een vereniging of stichting heeft opgericht, zijn alle daarna bijkomende kosten, zoals de kosten voor bouwbegeleiding, voor de vereniging of stichting van de CPO-groep.

Specifieke regels voor CPO-projecten

De uitvoeringsregels Gronduitgifte in CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) zijn van toepassing op CPO-projecten binnen de gemeente Hardenberg.

Bekijk de uitvoeringsregels

Algemene aandachtspunten

Voor de bouwkavels gelden de volgende aandachtspunten:

  • Is een CPO-optant een koopstarter? Dan kan onder voorwaarden gebruik worden gemaakt van de starterslening. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Woonteam van de gemeente Hardenberg.
  • Win als CPO-groep informatie in bij aannemers of informeer wat het gaat kosten om een CPO-project te realiseren.
  • Breng de overige kosten voor de CPO-groep in beeld. Het zijn niet alleen de kavel en de woning die kosten met zich meebrengen. Er zijn namelijk ook bijkomende kosten, zoals de aansluiting zoals de aansluiting op nutsvoorzieningen, kadasterkosten, notariskosten en niet te vergeten de inrichting van de tuin.
  • In de brochureregeling staat een handig overzicht met regelingen waar de CPO-groep onder voorwaarden gebruik van kan maken.
  • Informeer bij een hypotheekverstrekker naar de mogelijkheden. Afhankelijk van de hypotheekverstrekker neemt dit traject vanaf het eerste bezoek tot een offerte ongeveer twee maanden in beslag. Zorg als CPO-groep dat u de benodigde informatie voor handen heeft. Denk hierbij aan loongegevens, geldige ID-bewijzen, pensioengegevens, wel of geen BKR-registratie. In een later stadium vraagt de hypotheekverstrekker ook om de aannemings- en koopovereenkomst.
  • Wanneer u kiest voor een notaris buiten de gemeentegrenzen, kan dit extra kosten met zich meebrengen (zoals volmacht/onderzoekskosten etc.). Deze kosten zijn voor de koper.
  • Informeer wat de regels en voorschriften zijn volgens het bestemmingsplan. Dit voorkomt verrassingen bij een aanvraag omgevingsvergunning. Neem bij vragen contact op met de publieksdienst van de gemeente Hardenberg op 14 0523.
  • Tevens vindt u de informatie over het bestemmingsplan op www.ruimtelijkeplannen.nl/view. Onder plannaam vult u De Kuilen IV in.
  • Is de koopakte nog niet gepasseerd? Houd er dan rekening mee dat acties die u onderneemt, zoals het laten uitvoeren van een sonderingsonderzoek, het maken van de bouwtekening of het aanvragen van een omgevingsvergunning, voor eigen rekening en risico zijn.
  • Wanneer u als koper daadwerkelijk overgaat tot het kopen van de kavel, tekent u als individu de koopovereenkomst van de kavel. Elke koper moet op dezelfde dag passeren. Het heeft de voorkeur om de overdracht van de grond en het eventueel afsluiten van hypotheekakten door alle CPO-optanten bij één en dezelfde notaris te regelen.
  • De definitieve koopovereenkomst passeert bij de notaris op hetzelfde moment als de hypotheek.
  • Vraag de benodigde vergunningen aan. Neem voor meer informatie hierover contact op met de publieksdienst van de gemeente Hardenberg op 14 0523. Het aanvragen van een omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuwe woning duurt ongeveer acht weken. Hierna zal een kwaliteitsborger de vergunning toetsen (meer informatie over de Wet kwaliteitsborging). Daarna volgt er nog een bezwaartermijn van 6 weken, waarna de vergunning onherroepelijk is.
  • U kunt nu het contract met de aannemer tekenen.

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer weten over het inschrijven en kopen van een kavel? Of over de regelingen? Bel of mail met het Woonteam van de gemeente Hardenberg: 14 0523 of woonteam@hardenberg.nl.