Een groene omgeving telt steeds meer mee

1 mei 2023

Vergroenen van bedrijventerrein De Rollepaal

Hoe maken we ons bedrijventerrein aantrekkelijker voor (nieuwe) werknemers? Dat vroegen ze zich binnen de Industrie Kombinatie Avereest (IKA) ook af.

De vereniging voor ondernemers was al een tijd bezig met een plan om bedrijventerrein De Rollepaal in Dedemsvaart groener te maken. Met een prijs die ze bij de Groene Karavaan gewonnen hebben, kunnen ze hun plannen versnellen.

De vitaliteitscommissie

De IKA bestaat uit ondernemers uit Dedemsvaart, Balkbrug en omgeving. De IKA riep een aantal jaren geleden de Vitaliteitscommissie in het leven. “Deze commissie bedenkt activiteiten om de bedrijven en hun omgeving positief onder de aandacht te brengen. Met als doel het werven en behouden van personeel”, vertelt Leo Linde, voorzitter van de IKA. “Daarom kijken we nu hoe we het terrein groener en duurzamer kunnen maken, door bijvoorbeeld leuke wandelpaden aan te leggen en kleurrijke lunch- en verblijfplekken.”

De Groene Karavaan

Om dat voor elkaar te krijgen was een duidelijk plan nodig. In een eerste bijeenkomst bespraken zij de wensen en ideeën van ondernemers en werknemers. In een tweede bijeenkomst namen zij het terrein met verschillende experts onder de loep.

“Toen we hoorden over de wedstijd ‘Groene Bedrijventerreinen’ van De Groene Karavaan, hebben we ons aangemeld. We hebben aangegeven dat we uit eigen beweging al een plan voor vergroening hadden gemaakt”, vertelt Marianne Vos, voorzitter van de Vitaliteitscommissie.

Natuur en mens bij elkaar brengen

De Groene Karavaan is ontstaan vanuit de provincie Overijssel. En trekt twee weken een bepaald gebied in om natuur en mens bij elkaar te brengen. “Inwoners van het Vechtdal konden een stem uitbrengen en zo wonnen we € 20.000 om hier invulling aan te geven.”

Fijne verblijfsplekken

Met het gewonnen bedrag wil de IKA eerst voor een aantal wandelpaden zorgen. Ook wil ze de openbare plekken groener maken en er fijne plekken maken om te ontspannen. Verder zien ze graag meer bloeiende bermen, zodat er meer insecten en vogels komen. “Dat is beter voor de biodiversiteit en dus voor verschillende vormen van leven.”

Personeel binnenhalen

Volgens Marianne en Leo is er voor zo’n proces wel veel geduld nodig. Verduurzamen is uiteindelijk van levensbelang, maar de meesten hebben er nu niet gelijk last van. “Toch wil je als bedrijf aantrekkelijk zijn voor nieuw personeel. De omgeving telt steeds meer mee. Er is te weinig personeel en je wilt van alles doen om mensen te trekken en te houden. Een groene werkplek hoort daar bij.”