Minder tegels, méér groen

1 mei 2023

Plantenkweker ruilt tegels voor plantjes 

Duizenden plantjes staan klaar in de kas van tuincentrum Tuin & Kado voor het NK Tegelwippen. Berndt van der Veen, eigenaar van het tuincentrum, werkt samen met de gemeente Hardenberg mee aan het groene idee.

“Het Nederlandse weer wordt steeds heftiger. Omdat veel tuinen in deze tijd betegeld zijn, hebben we vaker last van hitte en wateroverlast.” De oplossing is simpel volgens Berndt: minder tegels en méér groen.

NK Tegelwippen

Het NK Tegelwippen is een wedstijd waarbij gemeenten met elkaar strijden. Zoveel mogelijk tegels vervangen door plantjes. Een goed idee, vindt Berndt. Daarom werkt hij graag mee aan het plan. “Al haal je er maar een paar tegels uit. Het water moet de grond in kunnen, want de stand van het grondwater is te laag.”

Groot aanbod

De ondernemer heeft een tuincentrum aan de Jachthuisweg in Hardenberg. Klanten komen er voor zijn grote aanbod producten. Zo heeft hij zelfgekweekte zomerbloeiers en kamerplanten, maar ook een uitgebreid aanbod in potterie.

Biologisch

De plantenkweker werkt zo veel mogelijk biologisch. “We verbouwen al onze plantjes in de kweekkas achter de winkel. We gebruiken biologische mest en ook het bijmesten en doden van schimmels gaat biologisch.” Met biologische mest hoeft hij de plantjes minder vaak hoeft bemesten. En het is ook beter voor het milieu dan kunstmest. “Kunstmest trekt veel sneller in het grondwater en komt dan waar je het niet wilt hebben.”

Gewone plantjes

De gemeente vroeg Berndt of hij mee wil werken door planten te leveren. Op 15 april krijgt iedereen die tegels komt inleveren bij de gemeentewerf daar mooie biologische plantjes van Tuin & Kado voor terug. Wat hij kan verwachten, weet hij nog niet.

Berndt is met een ruime voorraad aan vaste plantjes in elk geval goed voorbereid. Achter de winkel van het tuincentrum staan de Salvia’s, Lavendelplanten en Phloxen al klaar. De blauwpaarse plantjes heeft de eigenaar zelf verbouwd. “Het zijn makkelijke en kleurrijke planten. Planten die door veel mensen omarmd worden.”

Zorg voor goede aarde

Via een fotokaart met tekst en uitleg kunnen tegelwippers zelf kiezen wat voor plantjes ze mee naar huis willen nemen. Berndt heeft nog wel een tip voor mensen zonder groene vingers. “Zorg ervoor dat je met goede aarde aan de slag gaat en dat je het gele straatzand verwijdert. Dan wil het weleens een stuk beter groeien.”