Het beste van beide werelden

1 mei 2023

Natuurinclusief bouwen in de Vechtzone

Aan de ene kant de mooie natuur van de Vecht. Aan de andere kant de stad met al haar gemakken. Met het nieuwe samenwerkingsproject van Vechtdal Wonen en de gemeente Hardenberg heb je straks het beste van twee werelden.

De nadruk ligt op natuurinclusief bouwen, waarbij gebouwen en omgeving goed in elkaar overlopen.

Een natuurlijk onderdeel van de wijk

De Vechtzone is een prachtig gebied met een unieke ligging tussen het centrum van Hardenberg en de Vecht. Het nieuwe plan is gemaakt samen met experts die alles weten van natuurinclusief bouwen. Het plan moet ervoor zorgen dat de verbinding tussen de wijk Marsch-Kruserbrink en de Vecht verbetert. Zo wordt de groene omgeving een natuurlijk onderdeel van de wijk.

Van tevoren nadenken

In de Vechtzone bouwen we dus straks natuurinclusief. “Dat houdt eigenlijk in dat je van tevoren al nadenkt over de planten en dieren”, vertelt projectleider Herbert Mooij. “We houden rekening met mogelijke diersoorten. En geven ze een plek om te broeden en te wonen.” Het plaatsen van nestkastjes en het zorgen voor extra ruimte onder de dakpannen zijn voorbeelden. Ook zullen ze nadenken over boomsoorten en het type beplanting.

Groene vingers

Dat is niet het enige. Met het plan trekken de makers de groene kwaliteit van het Vechtpark meer de wijk in. “We ontwerpen de nieuwe gebouwen zo dat er vrij veel ruimte overblijft. Via zogenoemde ‘groene vingers’ trekken we de natuur meer de wijk in.”

Prettig wonen

We slopen de flats die nu tussen de wijk Marsch-Kruserbrink en de Vecht staan. Uiteindelijk komen hier ongeveer 175 nieuwe huur- en koopwoningen voor in de plaats. De duurzame woningen zijn op een natuurinclusieve manier ontwikkeld. Daardoor zorgt het plan volgens de projectleider voor veel woongeluk.

Fijn voor mensen, planten en dieren

“Bewoners voelen zich veel prettiger in een groene omgeving dan in een wijk die helemaal betegeld is. Je ziet veel meer om je heen en dat maakt de wijk aantrekkelijker. Daarnaast voorkomt meer groen in de wijk wateroverlast bij extreem weer en brengt het verkoeling op hete dagen. Fijn voor mensen en voor planten en dieren.”

Start bouw

Het duurt nog wel even voordat deze nieuwe, natuurinclusieve woningen er staan. Het project is nog in de aanbestedingsfase. “In april wordt er een besluit genomen. Daarna kunnen we als het meezit in oktober of eind van dit jaar starten met de eerste bouw”, vertelt Herbert.

Ook het landschap eromheen

Hoewel het project bijzonder is, zal Vechtdal Wonen niet heel anders te werk gaan dan normaal. “Het verschil is dat we nu samen met de gemeente Hardenberg ook het gebied erbij ontwikkelen. Dat maakt het wel uniek. We zijn dus niet alleen bezig met het maken van gebouwen, maar ook met hoe het landschap eromheen eruit gaat zien. Dat komen we niet vaak tegen en maakt het op een leuke manier uitdagender.”