Een welkom stukje groen tussen de landerijen

1 mei 2023

Bewonersinitiatief Oud-Lutten

Mensen laten genieten van de mooie, oude es in Oud-Lutten. Dat was het doel van het wandelpad naast het huis van inwoner Henk Hans.

Het pad, de pluktuin en de bouw van een enorm insectenhotel hebben mensen in beweging gebracht. Én zijn goed voor insecten en vogels.

Voor een wandeling

Henk Hans en zijn buurman Lambert Veltink bezitten beiden grond op de oude es. Beiden stelden ze één meter grond beschikbaar om een pad te maken. Deze kwam precies op de scheiding van hun grond. “Vroeger heeft hier een oud kerkepad gelopen naar Slagharen. Anderen probeerden al eerder om dit in ere te herstellen, maar het werd lastig omdat je over andermans grond moet. Nu kunnen mensen toch nog over de grond voor een wandelingetje”, zegt Henk Hans.

Een welkom stukje groen

Een rondje Lutten en Oud-Lutten, veel inwoners doen het graag. Meer wandelmogelijkheden dan langs de kant van de weg lopen waren er niet in Oud-Lutten. Het pad is dus een welkom stukje groen tussen de weilanden. Aan de Kiezelweg kun je het pad op. Eerst door de bloeiende fruitbomen, dan de vlakte op.

Uitzicht is elke keer anders

Vooral de vlakte en ruimte vallen op. “Het uitzicht is elke keer anders. De ene keer staat er mais, dan pioenrozen en soms is het prachtig geel van het bloeiende koolzaad.”

Insectenhotel

Het enorme insectenhotel is een gezamenlijk buurtinitiatief tijdens NL Doet twee jaar geleden. “We hebben een briefje uitgedaan in de buurt. Het hele dorp heeft meegeholpen, jong en oud. Iedereen nam wat mee en na een dag hadden we een mooi insectenhotel. Insecten gingen er al snel in wonen”, vertelt Henk.

'Wie wil, kan zijn zegje doen'

In het midden van de es kun je even neerploffen op het houten bankje. Een mooie plek om van het uitzicht te genieten, zeker bij zonsondergang. Naast het bankje staat een houten schrijftafel. De tafel is een idee van Plaatselijk Belang Oud-Lutten. Henk zat in het bestuur voordat het samenging met Lutten Leeft. In de lessenaar vind je een pen, boekje en leesbril. “Wie wil, kan iets schrijven. Wat hij of zij mee heeft gemaakt of wat hem is opgevallen. Er staat van alles in.”

Aan het einde van de es sluit het pad aan op de gele route van wandelnetwerk Overijssel.

De Groene Loper

Het plan van Henk Hans is aangemeld bij de Groene Loper Vechtdal, een netwerk van groene ideeën. Hij stond in het tijdschrift en kreeg hulp bij de vragen die hij had. Ook kreeg hij bloemenzaad, dat hij gebruikte voor een pluktuintje langs het pad. “We hopen dat we dat kunnen blijven doen, zodat het nóg mooier is om hier te lopen. Maar ook omdat we zo de insecten en vogels een beetje helpen.”

Genieten van de natuur

Henk was jarenlang boer en altijd bezig met de natuur. “Kijk om je heen en kijk naar alles wat groeit en bloeit. Het is hier heel stil en heel mooi. Soms zie je reeën en de kievieten zijn druk bezig op het land. Ik vind het mooi als anderen door het pad ook zo kunnen genieten van de natuur.”